menu in
Spotlight

Spotlight

Sittard-Geleen telt honderden innovatieve bedrijven en ondernemers. In de rubriek Spotlight vertellen CEO's, directeuren en verfrissende ondernemers elke maand een persoonlijk verhaal over wonen, werken en leven in de stad.

Escape Centrum Limburg: spanning in Sittard

Escape Rooms. Als de spreekwoordelijke paddenstoelen schieten ze uit de grond. Limburg telt al meer dan veertig van deze ontsnappingskamers, het aantal spelers groeit stormachtig. Het Escape Centrum Limburg in hartje Sittard, gedreven door de jonge ondernemers Manouk Martens en Roel Franck, was één van de eerste en staat met een gemiddelde beoordeling van 9.5 in de Nederlandse top-tien. Momenteel wordt hard gewerkt aan een forse uitbreiding.

De ingang van Escape Centrum Limburg aan de Helstraat ligt enigszins verborgen tussen de winkels van Het Tempelplein. Achter de muren wordt getimmerd, geboord, gestuukt, gemonteerd en geverfd. Uiterlijk begin 2019 moet de uitgebreide verbouwing klaar zijn. “We hadden de uitbreidingsplannen al lang klaarliggen”, vertelt Roel Franck, “maar we moesten zekerheid hebben voor de lange termijn. Die hebben we in september gekregen met een huurcontract voor tien jaar. Een opluchting, we willen hier echt verder bouwen en groeien. Naast de vier bestaande escaperooms bouwen we er nog minstens twee bij, er komt een gloednieuw virtual reality-center, een loungeruimte, een zaal met flipperkasten en andere retrospellen en misschien nog een speelzaal met een heel bijzondere attractie. Nee, ik vertel nog niet wat dat wordt. Forse investeringen in ieder geval, dat doe je niet voor de korte termijn of als je moet verhuizen.”

Sleutelcode

Een Escape Room is een reallife spel waarbij mensen in een kamer worden opgesloten en aan de hand van listig verborgen aanwijzingen stukje bij beetje de sleutelcode vinden die hen uit de kamer moet leiden. “In 2014 hebben Manouk en ik voor het eerst zo’n spel gespeeld, ergens in Bunschoten”, vervolgt Roel Franck, op dat moment aan het werk als registercontroller. “We waren meteen gegrepen. Dát wilden we ook en wel in onze geboortestad Sittard. We hebben lang gezocht naar een locatie en uiteindelijk konden we hier terecht. Ideaal, omdat we hier voldoende ruimte hebben. In 2015 hebben we onze eerste Escape Room gebouwd, in de jaren daarna de volgende drie. Met een bar waar de deelnemers wat kunnen drinken, een potje flipperen en vooral napraten. Als je dit spel gespeeld hebt, dan móet je evalueren en discussiëren. Later hebben we een kleinere zaal ingericht voor het spelen van spellen met de Virtual Reality-bril op. Dat is net zo hot als de Escape Rooms. We zien elke maand meer groepen die een room boeken. Het gaat heel hard.”

Elektronica

Een blik achter de schermen maakt snel duidelijk dat een escaperoom veel meer is dan een kamer waarin de spelers een soort puzzel oplossen die hen de sleutel naar de uitgang oplevert. De vier kamers van het Escape Centrum Limburg aan de Helstraat in hartje Sittard zijn volgestouwd met elektronica. Via ingenieuze systemen gaan deuren en luikjes open, special effects zorgen voor soms huiveringwekkende beelden, geuren en geluiden. Elke kamer is anders. Zo kunnen deelnemers in Sittard kiezen uit een behekst kantoor, een ruimte waar een op hol geslagen computer de wereld bedreigt, een tovenaar die hulp nodig heeft of het duistere verblijf van een demonische priester. Een echte horror-room is in de maak. “Vijf minuten en je bent in een totaal andere wereld”, zegt Manouk Martens die haar baan in de reiswereld opzegde om de ondernemersdroom waar te maken. “Je vergeet alles en bent maar met één ding bezig: binnen een uur de code kraken om de kamer te kunnen verlaten. Het spel, want dat blijft het, maakt veel in mensen los. Ze moeten samenwerken, op elkaar vertrouwen en angsten overwinnen. Het is een heel intensief uur, zoveel is zeker.”

KwaliteitDe bouw van de eerste Escape Room vergde bijna een jaar. “Omdat we echt alles zelf hebben gedaan met hulp van vrienden”, kijkt Roel Franck terug. “En omdat we meteen iets bijzonders wilden
Escape Centrum Limburg
neerzetten. Op rommelmarkten en bij de kringloop hebben we de inrichting van Hellstraat 666, de eerste kamer dus, bij elkaar gesprokkeld. We hebben alle hardware met bedrading geïnstalleerd voor de special effects, de camera’s, geluid, een vriend heeft de besturingssoftware geschreven, we hebben zelfs eigen, spannende muziek gecomponeerd die tijdens het spel klinkt. En wat helemaal niemand ziet: een controlekamer gebouwd waar we de deelnemers monitoren. Als ze er niet uit komen, dan geven we subtiel aanwijzingen. Sommige deelnemers willen stoppen. Dat kan uiteraard ook. Het is spannend, maar het blijft een spel. Je kunt stoppen. Er zijn zelfs twee vluchtwegen voor als er iets misgaat. Voorschrift van de brandweer.”

Verwijzen

Tijdens de bouw van de eerste Escape Room in Sittard openden her en der concurrenten hun deuren. “In het begin baalden we daarvan”, zegt Manouk. “Nu niet meer. We werken met andere Escape Rooms samen, we delen kennis en we verkopen zelfs onze hardware en software. Deelnemers die één keer Escape Room gespeeld hebben, die willen meer. Een ander spel, moeilijker of met een specifiek thema. Wij verwijzen door naar de goede bedrijven, andersom gaat dit ook zo. Vergelijk het met een achtbaan, mensen zoeken telkens een nieuwe uitdaging. We hebben wel last van concurrenten die saaie of onzorgvuldige spellen aanbieden. Dan denken mensen dat dat overal zo is en spelen ze ook geen andere rooms.”

VR-zaal

In Sittard beschikt Escape Centrum Limburg over in totaal 1100 vierkante meter vloeroppervlakte met een optie op nog eens 300 meter. De gevels zijn inmiddels opgeknapt in het kader van een renovatie van het aangrenzende winkelcentrum Den Tempel, intern zijn de toiletten vernieuwd en wordt nu gewerkt aan de herinrichting. Uiterlijk begin 2019 moeten er vijf Escape Rooms gereed zijn, inclusief een speciale room voor kinderfeestjes. Verder is dan de VR-zaal beschikbaar, de loungebar en een ruimte met spelcomputers, racesimulatoren en retrospellen. “Met dit aanbod trekken we nog meer dan nu mensen uit heel Nederland maar ook België en Duitsland”, aldus Roel Franck. “Marketing doen we via social media, maar mond-tot-mondreclame werkt het best. We werken ook samen met ondernemers in het Sittardse en Centrummanagement. De centrale ligging is ideaal. Eerst een Escape Room, daarna een hapje eten en wat drinken. Uitermate geschikt als bedrijfs- of familie-uitje. Hier profiteert de hele binnenstad van.”

Verdubbelen

De gemeente Sittard-Geleen en zeker de verhuurder van het pand 3W is blij met Manouk en Roel. “Dit pand heeft 20 jaar leeg gestaan”, besluit Manouk. “Wij brengen weer leven in de brouwerij. De gemeente waardeert dat ook en heeft alle medewerking verleend. Overigens hebben we nu al acht mensen in dienst. We hebben al ruim 2500 groepen mogen ontvangen en we verwachten dat dit zal verdubbelen. Ook omdat we zulke goede reviews krijgen: op Facebook 5 uit 5, op Google 4.6 uit 5, op Escaperoomsnederland.nl een 9.5, Escapetalk een 9. Andere rooms verwijzen naar ons. Dat zegt wel iets.”

www.escapecentrumlimburg.nl

Hogeschool Zuyd zoekt verbinding bedrijfsleven en onderwijs

Luc Verburgh volgde precies een jaar geleden Karel van Rosmalen op als bestuursvoorzitter van Zuyd Hogeschool. Hij verhuisde ervoor met zijn vrouw Renée van Rotterdam naar Zuid-Limburg en heeft daarvan nog geen seconde spijt gehad. “De Randstad heeft nog steeds een vertekend beeld van het zuiden.”

Het is nog altijd een ongebruikelijke beweging; de carrièrestap van de Randstad naar het uiterste zuiden van het land. “Klopt helemaal”, zegt Luc Verburgh, “de reacties waren heel verschillend. Van jaloerse collega’s en vrienden tot en met mensen die ons voor gek verklaarden. Kwamen ze weer met die slogan ‘Limburg, je zult er maar wonen’. Wat mij betreft geen gelukkige campagne, want er zit iets negatiefs in. Of iets wat je associeert met vakantie. Ik heb in het voorbije jaar vooral ervaren dat het hier in Limburg behalve prettig wonen ook goed werken is. De samenwerking tussen onderwijs, overheden en bedrijfsleven is wat mij betreft uniek, ik heb dat nog nergens zo ervaren. In het westen niet waar ik toch in verschillende functies gewerkt heb en ook niet in het buitenland waar we met ons gezin ook de nodige jaren vertoefd hebben. Zonder een overdreven positief beeld te willen neerzetten: er gebeuren hier in het zuiden mooie dingen. Er is dynamiek, de wil om vooruit te komen. Er is die internationale context, de euregio met zijn verschillende talen en culturen. En tegelijk de kleinschaligheid, de afwezigheid van files, de korte lijntjes. Nee, van mijn kant geen twijfel over de keuze.”

Uitdaging
Luc Verburgh studeerde filosofie in Nijmegen, organisatiepsychologie in Wales en promoveerde op het onderwerp ‘participerende beleidsmodellering in de zorgverzekeringssector’. Na een aantal managementfuncties bij onder meer Accenture en KLM belandde hij uiteindelijk in het onderwijs. Tot zijn overstap naar Zuyd was hij bestuurder bij MBO-instelling Zadkine in Rotterdam. “Ik wilde nog een stapje hoger en kreeg viavia te horen dat Zuyd een bestuursvoorzitter zocht. Een mooie uitdaging bij een mooie instelling en precies op het juiste moment. De kinderen waren de deur uit, het werd tijd voor wat nieuws.”

Aanbod
Uiteraard niet zomaar iets nieuws. “Zuyd sprak me vooral aan vanwege het brede opleidingsaanbod. 34 bacheloropleidingen en 13 masters om precies te zijn. Van toneel, opera, horecamanagement en verloskunde in Maastricht tot en met techniek, zorg en ICT in Heerlen en natuurlijk de commerciële trajecten in Sittard. Een organisatie met bijna 1900 medewerkers. Dat zorgt voor een geweldige dynamiek met een aantrekkingskracht die de regio overstijgt. De hotelschool bijvoorbeeld trekt studenten uit het hele land en Europa. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor International Business. We zien ook meer en meer studenten uit de Euregio die zich inschrijven. Momenteel komt zo’n twintig procent van onze populatie van buiten Limburg.”

Stabiel
Misschien wel noodzakelijk voor een onderwijsinstituut in een vergrijzende en ontgroenende regio. “Volgens mij valt het met die ontgroening wel mee. De bevolking krimpt niet meer, de werkgelegenheid groeit en het lukt de regio steeds beter om afgestudeerden aan interessante banen te helpen. Het klopt wel dat er al jaren minder kinderen geboren worden en dus heeft dat zijn effect op het aantal aanmeldingen. We zien nu een stabilisatie en dat is inderdaad voor een groot deel te danken aan de aanmeldingen van ‘buiten’.”
Luc Verburgh, bestuursvoorzitter Zuyd Hogeschool
Praktijk
Volgens Luc Verburgh is de aantrekkingskracht voor een aanzienlijk deel te danken aan het lesaanbod gecombineerd met de praktijk. “We werken nauw samen met het bedrijfsleven. Studenten krijgen direct te maken met de praktijk, ze werken aan concrete oplossingen. Samen met de docenten en ondernemers. We huren waar nodig externe experts en gastdocenten in, onze eigen docenten verdiepen zich bij de bedrijven op de werkvloer. Zo vloeien onderwijs en praktijk in elkaar. Mooi voorbeeld is CHILL op de Chemelot Campus, maar eigenlijk geldt wel voor elke opleiding dat stages en afstudeeropdrachten nauw aansluiten op de praktijk. Het is de taak van een Hogeschool om dat bedrijfsleven op te zoeken. We zijn er om aan te sluiten bij de wensen van de ondernemers. Om hen te helpen ook. Bij de zogenoemde Labs in Sittard is het MKB welkom voor onder meer juridisch advies of vragen over zelfstandig ondernemerschap. Onze studenten en docenten zijn aanwezig en kunnen meteen actie ondernemen. Heel laagdrempelig.”

Onderzoek
Behalve de focus op de praktijk profileert Zuyd zich ook meer en meer als onderzoeksinstituut. “We zijn weliswaar geen universiteit, maar praktijkvragen zijn vaak het startpunt van onderzoek, van innovaties. Ook bieden we de student die na de bachelor verdieping zoekt verschillende masters aan. Dat aanbod willen we uitbreiden, onder meer om de studenten hier te houden of afgestudeerden van elders aan te trekken. En om mensen te trekken die al een baan of bedrijf hebben. Volwassenenonderwijs zit in de lift. We zien dat vooral in Sittard waar de commerciële opleidingen geconcentreerd zijn. Nog een positieve kant van deze aanpak: we worden zo aantrekkelijker voor onze docenten. Zeker in de Randstad is het lastig om goede mensen te vinden, hier in Limburg valt het mee. Essentieel is dat je interessant en veelzijdige functies kunt aanbieden.”

Verbinding
Luc Verburgh (1961) is niet naar Zuyd gekomen om de boel op zijn kop te zetten. “De organisatie staat goed. Bij sommige opleidingen mag er nog wat meer verbinding met de maatschappij worden gezocht. En we mogen wel wat meer uitstralen wat we allemaal in huis hebben. Dertig lectoraten bijvoorbeeld waar heel veel kennis is verzameld op het gebied van vooral zorg, technologie, duurzaam bouwen, life sciences en materialen. We moeten meer aanwezig zijn, meer pr bedrijven. Verder liggen er nog altijd veel obstakels die internationale samenwerking lastig maakt. Dat heeft te maken met regelgeving, cultuur en taalverschillen maar we gaan ons meer bemoeien om de barrières af te breken.”
Speerpunt voor de komende jaren is en blijft het onderwijs verbinden met de maatschappij. De verhuizing van de verschillende faculteiten van de rand van Sittard naar de Ligne vindt Luc Verburgh in dit verband een uitstekende move. “Goed voor de stad, in heel veel opzichten. Dit jaar hebben we voor het eerst een officiële opening van het studiejaar gehouden. Een succes en misschien een aanzet om van Sittard een studentenstad te maken. In ieder geval maakt Ligne het centrum groter. We zien er studenten, bewoners, toeristen, dagjesmensen. Nu nog de lege ruimtes verhuren, dan komt er nog meer reuring.”

Thuis
Persoonlijk voelen Luc en Renée Verburgh zich al helemaal thuis. “We hebben meteen een huis gekocht in Bunde, vlakbij Maastricht. Mooi centraal tussen de drie locaties. Met logeerplek plus megatuin voor onze drie kinderen en één kleinkind. Vind dat maar eens voor die prijs in Rotterdam. Onze kinderen wonen en werken allemaal in de Randstad. Als ze komen, blijven ze een paar nachten. Ik zie ze denken…het is hier zo gek nog niet. Afgelopen jaar hebben Renée en ik in Dirndl en Lederhose op het Oktoberfest in Sittard gestaan. Dat hoort erbij. We hebben ons goed geamuseerd.”

"Een eigen bedrijf runnen is verslavend"

Drie jaar geleden, in 2015, startte Ellen Schreuders met Soupa Doupa haar eigen cateringbedrijf in Sittard-Geleen. Met gezonde en duurzame (zaken)lunches en buffetten richt ze zich vooral op ondernemingen en organisaties. “Mensen eten bewuster, zijn meer bezig met een healthy lifestyle. Ze kiezen voor streekproducten, scharrelvlees of vegetarische gerechten. Ook op het werk. Wij spelen in op die vraag.”

Ellen Schreuders groeide op in een horecagezin en wist één ding zeker: dat is niets voor mij. Het bloed kruipt echter toch waar het niet gaan kan. “Mijn ouders hadden een café in Holtum. Hard werken, één dag per week vrij. Altijd klaar staan, ook als er maar één gast aan de bar zat. Dat leek mij helemaal niets. En zie mij nu: ben ik toch in de horeca beland en werk ik net zo hard als mijn ouders. En ja, met veel plezier. Een eigen bedrijf runnen is iets verslavends, daar ben je dag en nacht mee bezig.”

Vergaderen
Aanvankelijk zag het daar niet naar uit. Ellen studeerde keurig Food&Business aan Zuyd Hogeschool en werkte vervolgens bijna tien jaar in de voedselindustrie, onder meer bij Wessanen en Heinz. “Leuke banen in de sales. Veel op pad, ook in het buitenland en altijd in contact met klanten en relaties. Mooi. Minder was het urenlange vergaderen, vooral aan het einde van de middag. Dan werd er uiteindelijk maar weer een pizza besteld of een kleffe hamburger. Je vóelde de ongezondheid in je maag glijden. Zo is gaandeweg het idee ontstaan om een gezond cateringbedrijf te beginnen. Voor al die vergadertijgers hier in de regio Sittard-Geleen.”

De kans om tegen een redelijke vergoeding de voormalige koksschool aan de Kleine Steeg te huren gaf Ellen Schreuders in 2015 het laatste zetje. Ze zegde haar baan op en schreef Soupa Doupa in bij de Kamer van Koophandel. “Een gouden kans. Normaal gesproken ben je al gauw een ton of méér kwijt als je een professionele keuken wilt installeren. Nu was ik met een paar duizend euro klaar. Opgehaald bij mijn lieve ouders en het laatste restje via crowdfunding.”  

Vers
So far so good, maar Ellen was geen kok, ondanks veel oefening bij het Kookpodium in Beek. “De hbo-opleiding was commercieel gericht. Met hulp van anderen heb ik een formule opgezet waarin vers de rode draad was en is. We werken uitsluitend met verse ingrediënten, liefst streekproducten. Groenten en fruit uit de omgeving, net als brood, vlees en kaas. Soepen trekken we zelf. Ik ben niet van de caloriepolitie, maar we letten wel op vet, zout en suiker. We zetten gezonde, duurzame producten op tafel. Een groeiend aantal bedrijven en organisaties waardeert dat en bestelt bij ons een lunch of saladebuffet. Vaak na of tijdens een vergadering of congres, of als klanten op bezoek komen waarmee ze snel iets lekkers willen eten. Dat is zo leuk aan dit werk: we zijn altijd welkom. Wat herinneren congresdeelnemers zich het langst? Precies, de catering! Onderschat het effect daarvan niet.”
Wood15
Na een half jaar nam Ellen Schreuders haar eerste personeelslid aan, in 2017 verhuisde ze naar Wood15, de indoor bmx- en mountainbikehal op het voormalige Philips-terrein aan de Nusterweg. “Omdat ik hier de keuken op de begane grond kon plaatsen en we van hieruit makkelijker bestellingen kunnen rondbrengen. Maar ook omdat ik graag samenwerk met anderen. Hier in de hal kunnen we nu ook grotere groepen zelf ontvangen. Of een feest of evenement organiseren. De samenwerking met Jaap van Hoof en Marc Trines verloopt prima. We versterken elkaar.”

Foodtruck
Naast de catering voor bedrijven en instellingen heeft Ellen Schreuders nog een derde pijler onder haar jonge bedrijf. “In de zomer staan we met onze kleine foodtruck op verschillende festivals. Hier in de regio, maar ook over de grens. Tomorrowland in Antwerpen bijvoorbeeld. Heel leuk om te doen. Intensief ook.” En lucratief? “Nou, de helft van je omzet ben je kwijt aan staangeld. Mensen vragen zich wel eens af waarom een drankje dan vijf euro kost, of een broodje nog meer. Ze zien alleen dat broodje, niet alle arbeid eromheen. Bij een festival worden tonnen besteed aan beveiliging en faciliteiten. Dat moet ook betaald worden. Catering is sowieso veel meer dan alleen wat lekkers uitserveren. Inkoop, bereiding, logistiek, afwassen, opruimen. Een deel van het eten blijft over en moet je weggooien. Gelukkig kunnen we veel kwijt bij de Kippentuin in Born. Heeft het eten toch nog een goede bestemming. Nee, rijk van Soupa Doupa word ik voorlopig niet.”  

Groeien
Maar ze draait prima. “Ja. De komende jaren wil ik verder groeien, om te beginnen in Sittard-Geleen. Veel organisaties kennen mij nog niet. Marketing is kostbaar, publiciteit via de social media heel tijdrovend. Social media heb ik daarom uitbesteed aan een ander bedrijf; Creative Pineapple. De beste reclame blijft natuurlijk mond-tot-mondreclame. Werk aan de winkel dus.”

www.soupadoupa.nl

Joëlle Boers: als je iets bijzonders biedt, komen de mensen

Na de mijnsluitingen heeft Geleen zijn positie als regionaal  koopcentrum prijsgegeven. De leegstand van winkelpanden is pijnlijk, het toekomstbeeld lijkt somber. Joëlle Boers roeit met haar Studio aan de Salmstraat dwars tegen de stroom van doemdenkers in. En met succes; ze trekt met haar bijzondere stijl in mode, interieur, lifestyle en planten een nationaal en internationaal publiek. “Je moet voortdurend vernieuwen en bij jezelf blijven!.”

Misschien is Joëlle Boers wel bekender in Amsterdam dan in haar geboortestad Geleen. “Ja, misschien wel”, lacht ze in de sfeervolle en gloednieuwe koffiebar van haar zaak in hartje Geleen. “We zijn twee jaar open en nog altijd zijn er Geleendenaren die ons nu pas ontdekken. Ze zijn verrast, wisten niet dat mijn partner Ivo en ik deze voormalige meubelzaak hebben omgebouwd tot een Concept Store. Nota bene in het pand van Ivo’s ouders. Tegelijk komen hier mensen uit Amsterdam, Utrecht en Antwerpen hier om bepaalde kleding- en designmerken te kopen. Ja, helemaal naar Geleen. Als je iets bijzonders te bieden hebt, dan weet het publiek je wel te vinden.”

Award
De populariteit hangt ongetwijfeld ook samen met het winnen van een landelijke prijs afgelopen juli dit jaar; als Most Innovative Start Up, een award die zeker in de retail wereld telt. “Ja, dat leverde veel publiciteit op en onverwacht veel klanten. Van de andere kant, een prijs moet je ook waarmaken. Het publiek verwacht telkens iets nieuws, wil voortdurend verrast worden. Iets beleven ook, hoewel ik niet zo van de term beleving houd. Het gaat meer om sfeer, om gezelligheid. Daarom hebben we nu deze koffiebar & corner gebouwd. Gewoon een fijne aanvulling voor de klant. Een extra service, we wilden dit al langere tijd, en nu was het onze ‘next step’. Het is de combinatie van een bijzonder aanbod en gastvrijheid waarmee je mensen weer naar de winkels trekt. In Amsterdam, Maastricht, maar ook in Geleen of waar dan ook. Ik weet van onze ouders dat de mensen vroeger naar Geleen kwamen vanwege die persoonlijke en aparte winkels. Ik ben er vast van overtuigd dat we het tij weer kunnen keren. Sterker, er zijn meer jonge ondernemers met durf die hier een zaak opzetten. We zien ook het publiek langzaam groeien. In deze regio wonen ook mensen die mooie en bijzondere kleding en spullen willen kopen. Als je dan ook nog landelijk en internationaal mensen trekt, dan zie ik perspectief.”  Combinatie
Joëlle Boers studeerde Grafische Vormgeving in Boxtel en rondde vervolgens met het diploma Textielvormgeving de Kunstacademie in Maastricht af. Verschillende banen bleken het toch nét niet totdat in 2015 het kwartje viel. “Ik woonde met Ivo hierboven de zaak. Het pand waar zijn ouders lang een meubelzaak hadden totdat ze naar België verkasten. Opeens besefte ik: dit is wat ik wil doen. Mijn eigen lijn ontwerpen en daarbij andere trending merken verkopen samen met bijzonder interieur en lifestyle. Een ideale combinatie, een mix van Nederlands design en Scandinavische merken. Ik wil verschillende dingen doen, niet alléén vormgeven of stylen, maar het liefst alles tegelijk. Een Conceptstore dus. Met Ivo erbij kan ik dat waarmaken. Hij heeft zakelijk inzicht en is technisch geweldig. Ik bedenk iets, hij timmert het in elkaar!”
Experimenteren
Het hielp natuurlijk ook dat de ‘schoonouders’ van Joëlle water bij de wijn deden met de huurprijs. “Dat klopt. Dat zouden meer pandeigenaren moeten doen. De huren zijn vaak veel te hoog, zeker voor starters. Ook gaat er soms veel tijd verloren met vergunningstrajecten en andere administratie. Een ondernemer met een idee moet gewoon kunnen beginnen, zijn droom waarmaken. Echt, er zijn meer mensen die een zaak willen beginnen in Geleen. Geef hen de ruimte, laat hen experimenteren.”
Zelf aarzelde Joëlle Boers niet lang toen ze wist wat ze wilde. Stukje bij beetje bouwde ze de 300 vierkante meters langzaam vol met kleding van hippe merken en interieurspullen uit onder andere Scandinavië en Nederlandse bodem. Een breed aanbod voor een breed publiek, voor elke portemonnee maar tegelijk exclusief. “Ik kijk naar de trends in de grote steden”, verklapt ze. “New York, Stockholm, Amsterdam, enzovoort. Niet dat ik er telkens heenga, in New York ben ik nog nooit geweest. Gelukkig is er zo veel actuele informatie via internet en de social media beschikbaar. Ik kijk wat mensen leuk vinden, wat hen boeit, welke nieuwe ontwerpers naam maken. Ook luister ik goed naar wat de klanten willen, waarnaar ze op zoek zijn. Dat is de basis voor de inkoop. Want waarom zou Geleen anders zijn dan de Randstad?”

Social media
De geboren Geleense (31) wil best toegeven dat ze zich de eerste twee jaar ‘kapot’ gewerkt heeft. “We doen alles zelf. Inkoop, administratie, inrichting, het versturen of bezorgen van spullen. We hebben dan weliswaar geen webshop, we leveren wel de service. Alleen al de communicatie via de social media vergt vele uren per week. Helaas ben ik een perfectionist, het is nooit goed genoeg. Het is dan wel mooi als je waardering krijgt en de klanten terugkomen. De omzet is boven verwachting, we kunnen méér investeren in de zaak dan we gedacht hadden. Want dat doe je natuurlijk met winst: terugstoppen in de zaak.” Toekomstplannen heeft Joëlle zeker; “Groeien ja, misschien wel meer vestigingen in een franchiseformule en interieurstyling projecten. En ik wil meer aandacht besteden aan mijn eigen label. Wie mij een beetje kent, weet dat ik nog veel plannen heb!”
www.joelleboers.com

Sittard volgende stap voor SAP Bagel & Juice Bar

Na het succes van zijn SAP Bagel & Juice Bar in Maastricht zocht Johnny Ma een tweede vestigingsplaats in Limburg. Het werd Sittard waar hij sinds oktober aan Voorstad zijn originele Amerikaanse bagels, gezonde sapjes en binnenkort ook gebak verkoopt. “Sittard staat open voor nieuwe dingen.”

Hij oriënteerde zich onder meer in Roermond en Heerlen, maar Johnny Ma had toch het beste gevoel bij Sittard. “Hier is de laatste jaren veel gebeurd. Er is meer leven in de stad, zeker sinds de Hogeschool Zuyd hier in Ligne is gevestigd. Daarnaast had ik de keuze uit verschillende leegstaande panden op een goede locatie. Of eigenlijk moet ik ‘wij’ zeggen. Een vriend van mij met een sushizaak in Maastricht namelijk wilde ook een tweede zaak. We zijn samen op pad gegaan en troffen hier in Voorstad twee leegstaande panden naast elkaar aan. Midden in het centrum, een ideale straat met veel publiek en passanten. En met veel interessante zaken. Ik was snel rond met de verhuurder en ook de gemeente werkte mee met vergunningen. Binnen twee maanden konden we open. Mijn vriend opent begin 2018 zijn sushi-zaak.”
Johnny Ma is niet wat je noemt een ’geboren’ ondernemer. Hij groeide weliswaar op in de verschillende Chinese restaurants van zijn ouders en familie, maar had niet de ambitie om familietraditie voort te zetten.  “Integendeel. Ik ben management gaan studeren in Rotterdam waarna ik vervolgens vijf jaar een kantoorbaan heb gehad. Ik piekerde er niet over om in de horeca te stappen. Dat betekent immers altijd werken, zelden vrij.”

Maastricht
Die gedachte sneuvelde toen zijn ouders hem vroegen of hij hun restaurant aan de Stationsstraat in Maastricht wilde overnemen. Johnny Ma keerde in 2010 met zijn vrouw terug uit Rotterdam, koos voor het franchiseconcept van ‘fusionrestaurant’ Umami en sleepte een BIB Gourmand van Michélin in de wacht. In 2015 zette hij voor de geboorte van hun zoon de volgende stap. “Het pand van de buren kwam vrij, ideaal voor een koffie-, ontbijt- en lunchzaak. Een dagzaak dus zodat ik tenminste ’s avonds thuis kon zijn, samen met vrouw en kid. Maar het moest wel een bijzondere zaak worden met niet-alledaagse producten. We hebben gekozen voor originele New York-bagels die we vers afbakken. Daarnaast gaan gezonde en duurzame sapjes, 400 gram groente en fruit per portie, en salades en topkwaliteit koffie over de toonbank. De focus ligt op gezond eten en drinken.”

Prijzen
De formule sloeg aan. Binnen een half jaar legde SAP Bagel & Juice Bar beslag op twee prijzen: die voor het meest gastvrije horecabedrijf van Maastricht en die voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Awards die de ondernemer optimaal inzette op de social media. “Ik spendeer mijn complete marketingbudget aan social media. Goede beoordelingen en reviews zijn in deze tijd cruciaal. Awards en prijzen zijn voor mensen een trigger om een keer te komen lunchen of een van onze sapjes te proberen. Het is dan wel zaak om ook dat topniveau te bieden. Je wordt extra kritisch beoordeeld. Wat mij betreft prima. Ik heb steeds gezegd dat SAP Bagel & Juice de beste moet zijn. Het is de enige manier om je te onderscheiden tussen heel veel concurrenten.”
Sittard
Twee jaar verder is SAP een begrip in Maastricht waar inmiddels aan de Markt een tweede vestiging draait. De start in Sittard noemt de ondernemer uitstekend en hij denkt al aan meerdere vestigingen in Limburg en het westen van Nederland, mogelijk via een franchiseformule. “Voorlopig heb ik mijn handen vol. We vernieuwen voortdurend, proberen nieuwe drankjes en gerechten uit. Zo hebben we recent een nieuwe bagel geïntroduceerd die in Californië erg populair is. Hier in Sittard starten we binnenkort met vers gebak. Daar is veel vraag naar. Ik merk dat de mensen hier in Sittard graag wat uitproberen en daarom start ik er hier mee en niet direct in Maastricht. Natuurlijk strookt zoet gebak niet direct met gezond eten, maar een mens mag toch wel eens zwichten. Af en toe een guilty pleasure naast de healthy boost.”

Samenwerking
Johnny Ma, pas voor de tweede keer vader geworden, gelooft in samenwerking. Amper geïnstalleerd heeft hij al nauw contact met een aantal ondernemers in de straat. En niet alleen met de sushi-bar. “Voorstad zou een groene straat kunnen worden. Een straat met ondernemers die veel aandacht hebben voor gezondheid en duurzaamheid. We hebben het al gehad over sportwedstrijden en andere evenementen. We willen iets samen doen met Zuyd, alles met gezondheid als thema. Je moet beleving bieden, daarmee trek je extra publiek waarmee we allemaal geholpen zijn. Ook de gemeente die de leegstand wil bestrijden.”   www.sap-bar.nl

Igor Stel: rasechte ondernemer in Kasteel Limbricht

Zijn eerste centen als ondernemer verdiende Igor Stel op een feestje als clown. Na de overname van de exploitatie van Kasteel Limbricht afgelopen april bestiert de geboren Holtummer ruim twintig jaar verder vier bedrijven met ruim twintig mensen op de loonlijst en op topdagen honderd oproepkrachten aan de slag.

Op 6 juli opent Kasteel Limbricht de poorten. Ingrijpend gerenoveerd tot een sfeervolle pleisterplaats met restaurant, feestzalen, conferentieruimtes, café, bowling en terras. En met een eigen bakkerij, groenten- en kruidentuin, charcuterie en forellenkwekerij. Nieuw leven dus voor de eeuwenoude kasteelhoeve waarop verschillende ondernemers hun tanden stukbeten.

Deuren open
Waarom zou het Igor Stel wel lukken om er een succesvol bedrijf van te maken? “Kijk om je heen”, zegt hij tijdens een snelle en enthousiaste rondleiding terwijl de metselaars, timmerlieden en installateurs alle zeilen bijzetten om de deadline van 6 juli te halen. “Dit zijn toch unieke gebouwen op een prachtige plek. Het kasteel, de hoeve, de Tiendschuur. Alleen een beetje onderkomen, stoffig en oubollig geworden in de loop der jaren. Niet uitnodigend. Wij halen er de bezem door, verwijderen alle niet-authentieke troep en zetten de deuren open. Met respect voor de historie. Ik geloof er heilig in dat Kasteel Limbricht weer gaat leven.”
Igor Stel wil het niet hardop zeggen, maar het kasteel heeft een ondernemer met durf nodig. En moed kan hem niet ontzegd worden. Al op jonge leeftijd stort hij zich in de horeca en vrijetijdsmarkt. Met de verhuur van popcornmachines, springkussens, draaimolens en andere artikelen legt hij de basis voor de Entertrain Group, gespecialiseerd in het organiseren van evenementen en verhuur. Een keten van vier restaurants volgt plus een paintballcenter in zijn woonplaats Echt en een klimparcours in de Heelderpeel.

All in Echt
In 2006 verkoopt hij een aantal activiteiten om de aankoop van het kartcentrum in Echt te financieren. “Het kartcentrum van Jos Verstappen inderdaad. We hebben dat uitgebreid tot All in Echt met een groot aantal attracties en andere activiteiten. Karten is populair, maar met warm weer is er niets te doen op de kartbaan. Nu trekken we een veel breder publiek en is er altijd leven.” Even later voegt Igor Stel nog een pareltje toe aan de kralenketting: een outdoor speeltuin voor de jeugd, ook in Echt. “Ook succesvol ja. De jeugd wil wel degelijk buiten spelen, spannende dingen doen”, zegt de nu 39-jarige vader van twee jonge dochters. “Natuurlijk heb je de pretparken, maar in deze speeltuin bouw je hutten en dammen, graaf je kuilen en ben je in de natuur. Heerlijk. Ik hou van natuurlijke authentieke dingen.”

Social return
Dat komt ook tot uiting in Kasteel Limbricht dat hij nu huurt van de Stichting Kasteel Limbricht. Het complex gaat voor een slordige 3,5 ton op de schop. Wandjes worden gesloopt of verplaatst, plafonds, vloeren en muren aangepakt. Een nieuwe keuken, bakkerij, meubilair, bowlingbaan. “Ja, het is wel wat meer dan de bezem erdoorheen halen. Dit moet een aantrekkelijke pleisterplaats worden voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Topkwaliteit met behoud van geschiedenis.
Vroeger was dit een zelfvoorzienende kasteelhoeve. Dat wil ik deels terugbrengen. We gaan onze eigen groenten en kruiden verbouwen. Fruit betrekken we van boeren uit de directe omgeving, net als het vlees en het graan voor het brood dat we zelf gaan bakken. Natuurlijk zijn dat investeringen, maar in de exploitatie gaan we mensen van de PSW inzetten. Mensen die moeilijk aan werk komen. Ik denk dat ze hier heel goed kunnen functioneren. Social return dus die haalbaar is door de subsidies. Zo snijdt het mes aan verschillende kanten.”
Bemoeien
Vier bedrijven. Is Igor Stel niet bang om de regie te verliezen? Nu al rinkelt de telefoon onophoudelijk en verstuurt hij het ene appje na het andere. “Geen probleem”, klinkt het zelfbewust. “Ik doe zeker niet alles alleen. Op sleutelfuncties zitten mensen die ik honderd procent vertrouw en zaken  uitstekend regelen. Tegelijk wil ik wel aan het stuur zitten. Deze renovatie doen we in eigen beheer, met verschillende zelfstandige bedrijfjes met goede vakmensen. Ik overleg wel heel veel met de architect, maar ik ben iemand die zelf de keuzes wil maken. Zo hebben we in Frankrijk een grote partij eikenhout voor een mooie prijs weggehaald. Perfect voor de vloeren, betimmering van de bars en zo nog wat toepassingen. Ook een eigen idee: het vlonderterras op de binnenplaats. En de wolk van wijnflessen in het restaurant waar het licht doorheen schijnt. Ondernemen is durven, weg van de geijkte paden en stappen.” En zaken verbinden. “Ook dat. Mijn vier bedrijven vullen elkaar aan. De mensen zijn flexibel inzetbaar, voor feesten en partijen huren we uiteraard de eigen producten. We spreken veel doelgroepen aan, het hele jaar door. Daardoor zijn we minder afhankelijk van seizoenen en conjunctuur.”

Geprikkeld
Voorlopig heeft Igor Stel de handen vol. Of heeft hij nog meer plannen? “Ik ben altijd op zoek naar kansen, uitdagingen. Zeker als mensen zeggen dat iets niet kan, raak ik geprikkeld. Ongetwijfeld begin ik de komende jaren nog met wat nieuws. Zelf zit ik niet graag stil, dan kan ik beter meteen in de kist gaan liggen.

Ambitie voorwaarde voor succesvol bedrijf

Reviews en digitale beoordelingen kunnen een bedrijf maken of breken, zeker in de horeca. De macht van de papieren media is echter niet te onderschatten. Coffee Mundo in Sittard kwam vorig najaar in de jaarlijkse koffietest van het Algemeen Dagblad als allerbeste uit de test.

Coffee Mundo Sittard: voor de beste koffie in het land

Koen van Beek kan zich de bewuste oktoberdag van 2016 nog goed herinneren. “De juryvoorzitter van  de koffietest van het AD meldde zich aan de bar in onze net geopende tweede zaak in De Ligne. ‘Bereid je maar voor’, zei hij, ‘jullie hebben de test gewonnen. Volgende week staat het groot in de krant’. Ja, dan ben je toch wel verrast. We wisten wel dat we een mooi kopje koffie schenken. In 2014 waren we al eens zevende geworden, maar aan winnen denk je niet. Er zijn zó veel koffiebars in Nederland die ook topkwaliteit neerzetten.”

Zoeken
De mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen. “Ja, want we hadden het razend druk”, vult Georgette van Beek haar partner aan. “Met onze eerste zaak op de Markt maar zeker met de nieuwe bar in De Ligne. Iedereen moest nog zijn weg zoeken in dat gloednieuwe complex. Wij ook. De combinatie van onderwijs, cultuur en wonen is uniek. Er zijn studenten, docenten, passanten, bewoners van de appartementen, bezoekers van bibliotheek, museum en filmhuisbezoekers. Het kost tijd voordat je goed inspeelt op de drukte, voldoende personeel inzet en weet wat het publiek wil. In een nieuwe zaak is het altijd even zoeken naar de juiste routing. We serveren immers ook een uitgebreide lunch. Juist omdat we nog bezig waren met inwerken, was het zo’n verrassing dat we in drie anonieme AD-testrondes die constante kwaliteit geleverd hebben. Knap van onze barista’s. Met de prijs zelf waren we niet zo bezig.”

Perfectionisten
Dat wordt een week later wel anders. ‘Coffee Mundo. Hemelse perfectie’ kopt het AD in vette letters, waarmee 137 concurrenten in het hele land het nakijken hebben. En dát willen honderden mensen de dagen erna wel eens even uitproberen. “Dan is het een extra uitdaging om dat perfecte kopje koffie neer te zetten”, vervolgt Koen van Beek. “Gelukkig is dat iets wat we altijd willen doen. We zijn perfectionisten. Toen we in 2012 met de eerste zaak begonnen hebben we gezegd dat we de beste koffie van Nederland willen serveren. Ambitieus? Ja zeker, maar dat moet je zijn als je een eigen zaak begint en succesvol wilt zijn.” Koen en Georgette van Beek ontmoeten elkaar in 1999. In 2007 zet Koen een groothandel in koffie op. Dit na een carrière van enkele jaren als internationaal vertegenwoordiger. “Ik heb in die tijd ontelbare koppen ondrinkbare koffie weggewerkt. Veelal automatenkoffie of oploscappuccino. Van mijn reizen door Zuid-Europa en Zuid-Amerika wist ik dat het anders kon en ben op kleine schaal begonnen met de verkoop van koffiebonen met bijhorende koffiezetters aan het MKB. Een schot in de roos. Het aantal zakelijke klanten groeide snel en er meldden zich ook steeds meer particulieren. De volgende stap was het ontwikkelen van een kwalitatief koffiemerk met een webshop en pas daarna kwam het idee van een eigen koffiebar bovendrijven.”
Verrassing
Georgette werkt dan als accountmanager voor een bedrijf in medische apparatuur. De ideale en veilige combinatie: een eigen bedrijf en een vaste baan. Drie jaar later verbaast het stel vriend en vijand met de mededeling een koffiebar te openen op de Markt in Sittard. Georgette: “Een verrassing was het zeker. Ons tweede kind was net geboren. Niet het beste moment om een baan met bijbehorende zekerheden op te geven. Maar we waren er samen al heel lang mee bezig. Koen heeft mij aangestoken met zijn passie voor koffie. Hij wilde graag een originele koffiebar erbij waar hij zijn eigen producten kon serveren. Als je een bedrijf begint, dan moet je het samen doen. We hebben op tientallen plekken in binnen- en buitenland inspiratie opgedaan, marktonderzoek verricht en een gedetailleerd businessplan lag al klaar. De laatste schakel was het vinden van een geschikte locatie. Die vonden we in 2012 en daarna hebben we snel de knoop doorgehakt.”

Locatie
Koen, geboren in Sittard: ‘Een goede locatie is cruciaal. Het moet een plek zijn waar veel mensen voorbijkomen. We hebben talloze opties bekeken, ook in andere steden zoals in Maastricht, Heerlen, Roermond en zelfs net over de grens in Duitsland. Het was de tijd dat de koffiecultuur ook in Nederland voet aan de grond kreeg. Eerst in de Randstad natuurlijk met Starbucks, hippe koffietentjes, coffee-to-go. We waren er vast van overtuigd dat er hier in Zuid-Limburg kansen waren voor een authentieke koffiebar, mits er topkwaliteit koffie geserveerd zou worden.”
De visie blijkt juist: Coffee Mundo in hartje Sittard groeit uit tot een drukbezochte zaak. Met de beslissing om een tweede zaak te openen verraste het ondernemerspaar opnieuw de buitenwereld. Georgette: “We zijn in een heel vroeg stadium bij De Ligne betrokken geraakt. Koen en ik geloven in dit nieuwe stukje Sittard. De combinatie van functies is geweldig. Daar willen we bij zijn, een centrale rol in spelen. Dat is ons gelukt, maar het was wel even alle zeilen bijzetten. De investeringen zijn fors en we groeiden in één keer van een team met acht mensen naar twintig man. Dat zijn toch stappen.”

Beste
Koen: “Jazeker, maar we geloven in ons concept: de beste zijn. We kiezen heel zorgvuldig onze duurzame bonen, welke gemengd en gebrand worden tot onze Coffee Mundo Houseblend. We gebruiken de beste melk, de beste apparatuur. Bij koffie zetten draait het om de details. Ik denk dat we iets moois hebben neergezet waarmee we nog lang niet klaar zijn. Uitbreiden binnen de Euregio met meerdere vestigingen is zeker een optie.”

Wood15 wil graag doorgroeien in Sittard-Geleen

Twee jaar geleden, in 2015, maakten de ondernemers Marc Trines en Jaap van Hoof hun droom waar: een indoor mountainbike- en BMX-hal. Gevestigd in één van de vroegere fabriekshallen van Philips aan de Nusterweg in Sittard-Geleen. Wood15 heet het centrum, inmiddels internationaal bekend en in trek bij vele duizenden liefhebbers en (top)sporters. Toch is de toekomst ongewis.

Ooit werden er beeldbuizen gemaakt, nu razen de BMX’ers en mountainbikers over de houten banen. Pittige hellingen, steile afdalingen, scherpe bochten: voor elke leeftijd en elk niveau heeft het circuit wel een uitdaging in petto. “Dit is de enige overdekte baan in Nederland met zo veel faciliteiten”, zegt Marc Trines niet zonder trots. “De dichtstbijzijnde concurrent zit in Straatsburg, de volgende ergens in Zwitserland. Daarom trekken we niet alleen uit heel Nederland fietsers, ze komen ook uit België, Duitsland en zelfs Scandinavië. Soms voor een dag, soms voor een heel weekend. Vooral BMX’ers dan, want mountainbikers kunnen ook buiten trainen in de bossen. BMX’ers hebben echt een uitgezet circuit nodig. Die vind je buiten nog wel op verschillende plekken, maar binnen dus bijna nergens.”

Speurtocht
Marc Trines en zijn compagnon Jaap van Hoof zagen het gat in de markt al lang, maar een hal vinden van 6000 vierkante meter en zes meter hoog, dat was nog een heel ander verhaal. En zelf bouwen was geen optie. “We hadden een bescheiden startkapitaal, in feite ons eigen spaargeld”, zegt Marc Trines. “Te weinig om een bouwlening los te peuteren. Na een lange speurtocht konden we hier op het vroegere Philips-terrein deze hal huren. Tegen een redelijke prijs. Het was dé kans om te starten.” Jaap en Marc, beiden fervente mountainbikers, kozen bewust voor een leegstaande hal op het Philipsterrein. ”Wij willen bewust omgaan met het milieu; daarin past hergebruik. We besteden veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Tijdens de opbouw en renovatie hebben we met vijf mensen gewerkt uit het 600-banen-plan van de gemeente. Mensen die zo weer een kans krijgen om te werken.”Urban

De twee ondernemers investeerden in een compleet houten circuit, fietsen en accessoires voor de verhuur en een gezellige bar waar Ellen Schreuders met haar Soupa Doupa zorgt voor een gezonde maaltijd en drankjes. “Onze gasten vinden de sfeer hier geweldig”, vervolgt Marc Trines als hij na ruim twee jaar de balans opmaakt. “Een tikkeltje urban, een industriële omgeving met een uitstraling die je eerder in een grote stad verwacht. Nog altijd groeit het aantal klanten. Zowel talenten die misschien wel prof willen worden, BMX is een Olympische sport, alsook recreanten die hier een middag of avond lekker komen raggen. Hele gezinnen die een weekendje Limburg doen en ook actief willen zijn, kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes. We trekken een breed publiek.”
Mobiel
Sinds de opening in oktober 2015 is het circuit verder uitgebreid en is een tweede hal gehuurd voor de opslag van een mobiel circuit. “We worden steeds vaker gevraagd bij evenementen. Dan bouwen we daar de baan op en zijn instructeurs van ons aanwezig voor begeleiding en instructie. Toch weer wat anders dan het springkussen.” Wood15 draait dus goed, maar het is niet enkel een positief verhaal. De twee ondernemers hebben er nog geen euro mee verdiend, ondanks de investering van het spaargeld en ontelbare uren. Een salaris zit er voorlopig ook niet in. “Helaas niet. We hebben tegenslag gehad, veel onverwachte kosten zoals reparatie van lekkages en een huurkachel. Afgelopen jaar heeft Boels Verhuur dit terrein gekocht en we verwachten niet dat we hier kunnen blijven. De huur zal te hoog worden en daarmee de exploitatie verliesgevend. Eerlijk is eerlijk: we zijn blij als we quitte spelen nu. Jaap en ik hebben elk nog een bedrijf en onze echtgenotes werken. Het was ook nooit de bedoeling om rijk te worden met Wood15. Het is eerder een uit de hand gelopen hobby. Een droom omzetten in werkelijkheid.”

Sportzone
Hoe nu verder is de vraag. “We zijn in gesprek met de gemeente om te verhuizen naar de Sportzone. Maar daarmee is veel geld gemoeid. Er is ons wel toegezegd dat we een nieuw te bouwen hal kunnen huren en exploiteren. Het is echter onduidelijk tegen welke voorwaarden. In principe willen we graag in Sittard-Geleen blijven. Een ondernemende stad met speciale aandacht voor de wielersport. Maar of het haalbaar is? Ik durf het niet te zeggen. Misschien is er wel een investeerder die wil instappen. BMX’en en mountainbiken zijn groeiende sporten. Het zijn sporten waarmee we de jeugd op een leuke manier aan het bewegen krijgen. En we hebben het hier toch ook over een bedrijf met acht arbeidsplaatsen. Uiteraard zouden we dat het liefste verder uitbouwen. Wij zijn er klaar voor.”

Huub Meessen trots op ‘zijn’ recyclingfabriek QCP

Precies twee jaar geleden kreeg Huub Meessen groen licht voor de bouw van QCP, een recyclingfabriek voor plastics op Chemelot Industrial Parc. Vorig jaar rolden de eerste tonnen granulaat uit de installaties, nu is het tijd om de productie op te schalen en meer klanten binnen te halen. “De belangstelling is enorm.”

“Sittard-Geleen moet meer investeerders binnenhalen”

Ruim tien jaar woont Huub Meessen met zijn vrouw en drie zonen op de Kolleberg in Sittard, maar in de stad zelf is hij de laatste twee jaar amper geweest. “Geen tijd voor gehad”, zegt de geboren Neerbeekenaar. “Een bedrijf van deze omvang opzetten is bepaald geen sinecure. Daar zijn de laatste twee jaar wel heel veel uren extra in gaan zetten. Geen probleem natuurlijk, ik ben hier al wat jaren mee bezig. Een ambitie die in vervulling gaat.”

Tijd
Huub Meessen schetst de meest tijdrovende fases. “Het vinden van financiering, net als de procedures voor vergunningen. Hoe alle instanties en partijen ook hun best hebben gedaan; het zou wel wat sneller en makkelijker mogen. Ook met het oog op de toekomst. Het Industrial Parc is nog lang niet af. Enkele nieuwe fabrieken zijn meer dan welkom, ook om niet zo afhankelijk te zijn van de grote gevestigde jongens. Er is belangstelling van internationale investeerders. Laten we die vooral proberen binnen te halen.”

Er schuilt enige kritiek in de woorden van Huub Meessen, maar hij bedoelt het vooral positief. “Natuurlijk. Chemelot is een geweldige plek om te ondernemen, zeker voor bedrijven in de materialen en fijnchemie. Aan veel voorwaarden wordt voldaan. De infrastructuur is goed, de ligging centraal. Er is ruimte en een aantal basics is uitstekend geregeld. Door de investeringen in de researchcampus zijn laboratoria en proeffabrieken beschikbaar. En de daarbij behorende kennis en kunde. Ideaal voor startups en gevestigde bedrijven die graag een tweede vestiging willen zonder te hoeven investeren in dure apparatuur en faciliteiten. Nu nog meer aandacht voor het Industrial Parc en we zijn helemaal op de goede weg.”

Pioniers
Een groepje pioniers onder aanvoering van Huub Meessen, allemaal werkzaam op Chemelot, speelde al jaren met het idee voor de bouw van een recyclingfabriek voor plastics. In april 2014 tekenden afvalverwerker SUEZ,  Chemelot Ventures, NV Industriebank LIOF, Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg voor de financiering van de € 75 miljoen kostende fabriek waarvan € 35 miljoen voor de eerste fase. De voorbereiding vergde bijna een jaar, in februari 2015 ging de schop de grond in en sinds begin dit jaar komt QCP (Quality Circular Polymers) op stoom. Inmiddels werken er 45 mensen en dat worden er binnen een paar jaar 100. Dan ook is de productiecapaciteit opgevoerd tot 100.000 ton, oftewel 100 miljoen kilo. “We verwerken twee soorten gebruikte plastic: PP en PE. We sorteren en reinigen het spul en maken er in onze installaties weer hoogwaardige grondstof van voor de productie van bijvoorbeeld verfverpakkingen, flessen, autobumpers, behuizingen van stofzuigers, enzovoort.”
Belangstelling
De toepassingen zijn legio. “Er is enorm veel belangstelling. We hebben tientallen potentiële afnemers over de vloer gehad en de eerste leveringen vinden plaats. Producenten willen graag duurzaam materiaal gebruiken. Bij QCP krijgt de circulaire economie gestalte. Het is wel belangrijk om hoge kwaliteit te leveren. Wij zijn dagelijks bezig met nieuwe samenstellingen en bewerkingsprocessen om zoveel mogelijk markten te bedienen.”

In competitie met België is uiteindelijk voor Chemelot gekozen als vestigingsplaats. “Behalve de faciliteiten is de ligging ideaal. Onze toeleverancier Suez heeft in een straal van 200 kilometer verschillende voorsorteerbedrijven waardoor een constante aanvoer verzekerd is. Onze klanten vinden we in heel West-Europa. We zitten precies in het midden. En we kunnen hier nog verder uitbreiden. Het vinden van personeel is geen probleem, ook omdat we in overleg met de gemeente Sittard-Geleen flink wat mensen plaatsen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geven ze hier weer een kans. Hoogopgeleide mensen met chemische- en materialenkennis zijn hier ook volop beschikbaar. Uiteindelijk werken hier 100 mensen en genereren we indirect nog eens 200 tot 300 arbeidsplaatsen.”

Levendig
Veel vrije tijd zal Huub Meessen ook de komende tijd niet gegund zijn. Het binnenhalen van de juiste klanten en het verfijnen van de processen vergen alle energie. “Ergens wel jammer ja. Sittard-Geleen is een aantrekkelijke stad. Mijn vrouw weet er alles van; zij is hier geboren. Zelf woon ik er nu ook al 20 jaar. Een levendige stad met veel cultuur en sport, aantrekkelijk winkelaanbod, leuke restaurantjes en voorzieningen zoals scholen. Twee zonen zitten nog op het Trevianum, de derde studeert nu. Binnen een straal van 70 kilometer heb je hier de keus uit een fors aantal universiteiten en hogescholen. Ik denk dat Sittard-Geleen nog groeikansen heeft. Aan iedereen om die te benutten en vooral Chemelot verder te laten groeien.”

Dimitri Palmen: “de juiste keuze”

Automatiseerder BCT verruilde in 2015 Amstenrade voor Sittard-Geleen. Na dertig jaar van de landelijke dorpsomgeving naar de dynamiek van de stad; voor de 180 medewerkers toch een overgang. “Gelukkig heeft niemand spijt gehad van de verhuizing”, zegt directeur Dimitri Palmen.

BCT verruilde Amstenrade voor Sittard-Geleen

De keuze voor het voormalige gemeentelijk bestuurscentrum aan het Hub Dassenplein in Sittard was voor de buitenwereld een verrassing. De Smart Services Campus in Heerlen werkt als een magneet voor veel ICT-bedrijven. “We hebben ook serieus gekeken naar Heerlen,” zegt Dimitri Palmen, zestien jaar werkzaam voor BCT waarvan sinds 2012 als directeur, “en verschillende opties bestudeerd. Net als in Maastricht overigens, maar er was telkens wel iets wat niet beviel. De huurprijzen, gebrek aan parkeerplekken, de indeling van het gebouw, de bereikbaarheid, verbouwkosten, contractbepalingen. Hier in Sittard-Geleen vielen de puzzelstukjes in elkaar. We hebben alle medewerking gekregen. Dit gebouw zit ons als gegoten en past bij ons bedrijfsfilosofie en plannen.”

Vier locaties
Belangrijkste reden voor de verhuizing was de verspreiding van de mensen over verschillende locaties. BCT groeide sinds de oprichting in 1985 door zes ICT-pioniers uit tot een van de grootste automatiseerders in Zuid-Limburg, gespecialiseerd in softwareontwikkeling, documentbeheer en informatieverwerking. “Met als gevolg vier locaties in een straal van tien kilometer. Onhandig, daarom waren we al langer op zoek naar een plek om de activiteiten te bundelen. Omdat we landelijk werken, hebben we ons ook georiënteerd op de omgeving van Utrecht. Een optie die snel afviel gezien onze groeiende belangen in België en Duitsland. We hebben kantoren in Lanaken en Aken en dan is Zuid-Limburg de beste locatie. Bovendien zouden veel van onze medewerkers niet mee verhuizen naar het westen. Goede mensen met langdurige dienstverbanden willen we niet kwijt.”Talent
Dat zou strategisch ook geen goede zet zijn in een tijd dat automatiseerders weer schreeuwen om goedopgeleide mensen. “Dat klopt”, beaamt Dimitri Palmen. “Wij weten gelukkig nog altijd talent aan ons te binden. Er is genoeg aanwas vanuit de Universiteit Maastricht en vanuit Zuyd Hogeschool. Ongemerkt zitten we midden op een kennis-as als je Aken en Hasselt meetelt. We begeleiden permanent stagiaires die na het afronden van hun opleiding regelmatig in dienst treden bij ons. Verder kent BCT weinig verloop. Mensen werken hier graag. De mix van ervaring en jong talent is belangrijk om de ontwikkelingen in de branche bij te houden en liefst nog vóór te blijven. Er verandert zo veel zo snel. Wat je vandaag ontwikkelt is bij wijze van spreken morgen al verouderd. Wij zijn voortdurend bezig met nieuwe partnerships, met het bouwen van platforms en nieuwe businessmodellen. Informatie moet altijd en overal beschikbaar zijn, zowel privé als zakelijk. Gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Dat zijn de uitdagingen waar we voor staan.”

In de binnenstad van Sittard
Met de verhuizing naar de binnenstad van Sittard wordt het werken bij BCT nog aantrekkelijker, meent de directeur. “Zeker weten. We hebben de kantine afgeschaft, onze mensen kunnen nu even lekker de stad in voor een broodje en wat ontspanning. Het werk als programmeur of ICT’er is erg intensief. Op een afgelegen bedrijventerrein is niets te halen en Amstenrade, hoe mooi ook, is niet meer dan een dorp. Een werknemer werkt liever in een stad. Verder is ons bedrijf nu veel beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Handig voor de medewerkers, maar ook voor onze relaties en klanten. We werken veel voor overheden die we graag hier ontvangen. Gelukkig was ook het aantal parkeerplaatsen in de garage pal voor de deur geen probleem.”

Flexibel
Met de verhuizing naar het gitzwarte gebouw is BCT meteen overgestapt op het systeem van flexibele werkplekken. “Veel van onze mensen zijn voortdurend onderweg of bij klanten. Zij hebben geen vaste werkplek en werken veel vanuit thuis. Dit gebouw leent zich bijzonder goed voor dit systeem. En er is nog voldoende ruimte hoewel we niet direct van plan zijn om sterk in medewerkers te groeien. We zoeken het meer in strategische partnerships met kleine specialistische bedrijven. Dat is de huidige trend: zelfstandige professionals die diensten en kennis leveren en geen behoefte hebben aan vaste dienstverbanden. Daar spelen we op in, ook met onze producten en oplossingen.”

Verkopen
Dimitri Palmen woont zelf in Voerendaal, maar is Sittard-Geleen in het afgelopen jaar meer en meer gaan waarderen. “Een stad die veel te bieden heeft. Ik heb veel mooie plekken ontdekt, je kunt er prima eten en winkelen en er zijn veel mooie evenementen, een theater, bioscoop, musea, enzovoort. Nooit geweten eigenlijk. Sittard-Geleen mag zich best wat beter verkopen, denk ik dan. Met de vestiging van Zuyd in Ligne wordt de stad nog levendiger en aantrekkelijker. Voor een bedrijf als BCT niet onbelangrijk. We hebben met Sittard-Geleen de juiste keuze gemaakt.

Adviesbureau Offermans Joosten thuis in Sittard-Geleen

René Joosten is directeur van Offermans Joosten, Limburgs grootste adviesbureau op het gebied van verzekeringen, hypotheken, pensioenen en financiële planning. Sinds 1950 geworteld in Geleen en nog altijd met persoonlijk advies als sterkste marketinginstrument.

René Joosten: “Hier liggen kansen voor ondernemers”

Kom aan Geleen en je komt aan René Joosten. De vraag of hij ooit overwogen heeft het karakteristieke bedrijfspand aan de Rijksweg-Noord voor een kantoorpand op een bedrijventerrein, levert een misprijzende blik op. “Ik dacht het niet”, klinkt het luid en duidelijk. “We zitten hier prima. Goed bereikbaar, lekker veel ruimte en vooral midden in de stad; tussen de mensen. We mogen dan in het digitale tijdperk zijn beland, verzekeringen, hypotheken en pensioenen zijn meer dan ooit mensenwerk. Ik zie ons niet snel terug op een bedrijventerrein in een anoniem pand. En ja, Geleen gaat mij aan het hart. Hier liggen zo veel kansen voor ondernemers. Met 32.000 inwoners en de innovatieve Brightlands Chemelot Campus in onze achtertuin is hier ruimte voor wat nieuws, wat anders. Geleen heeft zichzelf vaker opnieuw uitgevonden. Dat doen we nu weer. Het zou uitermate dom zijn om dan uit het centrum te verkassen.”

Creëren
René Joosten is een betrokken ondernemer. Hij is de drijvende kracht achter de restauratie van het voormalige klooster Abshoven in Munstergeleen en zou het kunstje graag herhalen met het leegstaande AMVJ-gebouw in hartje Geleen. “Ideaal om te verbouwen tot appartementencomplex voor studenten die nu op Chemelot een master volgen. Short stay, 35 kamers, met maaltijd- en wasservice. Ik heb het gemeentebestuur nog niet warm kunnen krijgen voor het idee, maar misschien komt dat nog. Je moet wat creëren, ondernemen. Het goud is op een steenworp afstand te vinden. Op Chemelot worden de mooiste producten gemaakt, de beste uitvindingen gedaan. Haal die naar Geleen, laat ze zien. In de winkelstraten zien we nu weer meer leven. Omdat de huren dalen en pandeigenaren bereid zijn water bij de wijn te doen. Je kunt nu een winkelruimte huren vanaf 750 euro per maand. Mijn dochter is net begonnen in een pandje, mijn vrouw draait al jaren met succes een chocoladewinkel van Rousseau. Het komt goed met Geleen.”

Fuseren
In het vuur van zijn betoog sneeuwt zijn eigen bedrijf bijna onder. Onterecht, want met 48 medewerkers is Offermans Joosten een van de grotere werkgevers in Geleen op het gebied van dienstverlening. Opgericht in 1950 door Offermans senior, voortgezet door diens zonen en in 2001 gefuseerd met het adviesbedrijf van René Joosten. De laatste is nu grootaandeelhouder en binnenkort directeur van een nog grotere onderneming. “Dat klopt. We fuseren met Wilson in Maastricht waarmee we naar 60 man gaan en het klantenbestand opvijzelen van 17.000 naar 23.000. Een mooie omvang en een waarborg voor stabiliteit.”
Verzekeren, pensioenen, hypotheken. Dat is toch bij uitstek geschikt om via het internet te regelen? “Fout. Mensen oriënteren zich via het internet, maar als ze die hypotheek gaan afsluiten willen ze een persoonlijk advies. Ja, ook jonge mensen. Het is ons businessmodel om die mensen voor de rest van hun leven aan ons te binden. Met het beste persoonlijke advies waarin we het liefst zo breed mogelijk kijken. Hoe hebben mensen hun pensioen geregeld, wat zijn hun dromen, willen ze kinderen, een tweede huisje, een eigen bedrijf? Het gaat om een totaalpakket, inclusief verzekeringen en financiële planning. Daarmee onderscheiden we ons en bouwen we langdurige relaties op. Het internet is absoluut geen bedreiging voor ons.”

Advies
En de prijsconcurrentie dan na het afschaffen van de provisieregelingen? “Ook niet. Vroeger rekenden we één procent provisie van de hypotheek. Nu betalen klanten ons voor een goed advies. Ze hebben daar geen moeite mee. En wij ook niet. In vergelijking met onze collega’s in het westen zijn we er zelfs op vooruit gegaan. Waar een gemiddeld huis in Utrecht pakweg 3,5 ton kost, zitten we in Limburg op de helft. In de eenprocentsregeling was dat voor ons niet gunstig. Ook de tarieven voor verzekeringen of financiële planning leiden zelden tot discussie. De klant wil vooral een eerlijk en goed advies.” Persoonlijk advies, gekoppeld aan deskundigheid. Dat geldt ook voor de bijna 3000 bedrijven die klant zijn bij Offermans Joosten. “De wereld is ingewikkeld geworden. We hebben specialisten in huis voor zzp’ers, mkb, grootbedrijf. Verzekeringsdeskundigen die alles weten op hun vakgebied. Over verzuim, AOV, pensioen, speciale verzekeringen. Kennis is alles. En concrete hulp als er wat misgaat. Dan is het zeker belangrijk als je de regio kent, dialect spreekt. Dat geldt voor onze mensen op kantoor en in de buitendienst. Ze staan met twee benen in het bluswater als dat moet. Grote verzekeringsmaatschappijen erkennen dat. Zij werken graag met lokale partijen die de cultuur lezen, het bedrijfsleven kennen.”  

Geloof
René Joosten verwacht na de fusie met Wilson geen al te grote overnames meer. Waarmee hij wat meer tijd overhoudt voor bestuurswerk en promotie van de stad. “Het winkelcentrum van Geleen richt zich met een compleet aanbod primair op de lokale omgeving. Het is aan de ondernemers om het winkelen gezellig en aantrekkelijk te maken. En aan de eigen inwoners om hier hun inkopen te doen. Dat gaat goed komen, daar geloof ik in.”

Collé, snelle groeier in Sittard-Geleen

Collé Rental & Sales is een van de snelst groeiende ondernemingen in Sittard-Geleen. In amper vijftien jaar groeide het aantal voltijdse banen bij het bedrijf van amper 25 naar ruim 400 nu. “We hebben de perfecte combinatie van verkoop en verhuur.”

In de business-to-business markt staat Collé bij veel bedrijven op het netvlies. De huidige directeur en enige aandeelhouder Frits Collé blijft in de consumentenmarkt het liefst op de achtergrond. “We zijn vrijwel uitsluitend actief in de B2B markt. Natuurlijk profileren we ons in de verschillende markten en bereiken we daarmee onze (potentiële) klanten, maar we hoeven niet zo nodig publiekscampagnes te voeren. We verkopen of verhuren niet aan particulieren en zijn dat ook niet van plan. Er zijn genoeg bedrijven die zich daarop richten.”  

Grensgebied
Een bewuste keuze waarmee het verhaal achter Collé Rental & Sales niet minder interessant is. De geschiedenis voert terug naar de laatste jaren van de 19e eeuw als Mathias Collé in het Duitse Isenbruch bij Selfkant een smederij opent waar hij ook paarden beslaat. Vrij snel specialiseert de familie Collé zich op de verkoop van landbouwmachines in het grensgebied. De derde generatie (Frans Collé) opent in 1965 een vestiging in Limbricht om vervolgens in 1978 te verkassen naar een gloednieuw pand aan de Nusterweg in Sittard, tevens hoofdkantoor. Als de landbouw door een crisis gaat, besluit Frans Collé dat het tijd is om nieuwe markten op te zoeken en richt gaat zich op de industrie en de bouw.Verhuren
Een succesvol besluit, net zoals de beslissing van Frits Collé (vierde generatie) om in 1998 te starten met een verhuurtak. “Klanten willen de afweging kunnen maken tussen koop, huur of lease van een machine. Dat bleek ook tijdens de voorbije crisis toen het geld voor investeringen en de aanschaf van kapitaalgoederen schaars was. Mede daarom zijn wij juist in de crisistijd sterk gegroeid.”
Investeren en stappen durven maken juist in lastige jaren, dat is wel het handelsmerk van Collé Rental & Sales. Levend bewijs is de verhuizing in 2010 naar de huidige hoofdvestiging, een paar honderd meter verderop aan de Nusterweg. Een verdrievoudiging van het aantal vierkante meters. “Het is heel hard gegaan. Sinds 2014 hebben we 10 nieuwe vestigingen geopend in Nederland en Duitsland. De verhuurvloot bevat meer dan 8500 grote machines. Op de loonlijst staan ruim 400 mensen en het totale aantal vestigingen is uitgebreid tot 14 vestigingen. En ook de komende jaren zetten we in op vooral autonome groei, maar overnames bestaan ook tot de mogelijkheden.”
Projecten
Behalve de verhuur van een groot gamma hoogwerkers, verreikers, heftrucks, aggregaten, grondverzetmachines en allerlei bijbehorende spullen is Collé sterk in grote projecten. “We leveren bijvoorbeeld alle apparatuur en bijhorende accommodaties voor bouwprojecten en onderhoudsklussen in de industrie, inclusief slaapplaatsen, douchegelegenheden, directieketen enzovoorts. Voor grote en kleine festivals en concerten zijn we voor de organisatoren logistiek partner van heftrucks, lichtmasten, stroomvoorziening, units, terrein transporters enzovoort. Collé is heel veelzijdig en we doen zo veel mogelijk zelf. We hebben eigen monteurs, elektriciens, loodgieters, chauffeurs en specialisten in dienst. We willen niet afhankelijk zijn van anderen.  We hebben de ideale mix gevonden en gecombineerd met topservice is dat de verklaring voor het succes.”

Concreet
Topservice, dat zegt elk bedrijf. “Jawel, maar wij bewijzen het. Het blijkt uit klantonderzoeken en externe tests die wij regelmatig laten uitvoeren. Mooi voorbeeld is de afdeling Safety & Training. We leiden de medewerkers van onze klanten op om veilig met de geleverde apparatuur te werken. Dat kan bij een van onze vestigingen of on site. Wij hechten waarde aan persoonlijk contact met elke klant en zoeken altijd een oplossing. Daarom bijvoorbeeld geen webshop. Wie online een aanvraag indient krijgt een persoon aan de lijn die precies uitzoekt wat er mogelijk is.”
Geen holle frasen, net zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Collé een concreet thema is. “We kunnen bewijzen dat we de CO2-uitstoot verminderen, zuiniger omgaan met energie en water. We werken samen met sociale instanties waardoor ook mensen met een beperking kansen krijgen. Mensen die hier werken hebben het blauw, onze bedrijfskleur, in hun genen.”

Vacant
Toch een verhaal om trots op te zijn? “Veel mensen kennen wel de naam, maar weten niet wat erachter zit. Nu de arbeidsmarkt krapper wordt en wij willen doorgroeien, kan het geen kwaad als mensen weten dat hier leuke en interessante functies vacant zijn.”

www.colle.eu

Sittard-Geleen blijft ideale basis voor Zuidlease

Zuidlease is veruit het grootste autoleasebedrijf van Limburg voor de zakelijke markt. De komende jaren ziet directeur en mede-eigenaar Olaf Houben de lease van elektrische auto’s explosief groeien. Het vanaf de oprichting in Sittard-Geleen gevestigde bedrijf is er helemaal klaar voor.

Directeur Olaf Houben ziet elektrisch rijden ‘explosief’ groeien

Bij de renovatie van de Industriestraat, waar het pand van Zuidlease staat, is ook gedacht aan het plaatsen van elektrische laadpalen, want het gaat niet lang meer duren voordat een meerderheid van de leaserijders duurzame stroom tankt in plaats van benzine of diesel. Olaf Houben: “Steeds meer grote merken komen op de markt met een of meerdere volledig elektrisch aangedreven modellen. Betaalbare auto’s, maar nog belangrijker: met betere en snel oplaadbare batterijen waardoor de actieradius groter wordt. Zeker voor de leasemarkt is dat van belang, want de meeste gebruikers maken veel kilometers. Zij willen niet om het uur stilstaan om te laden.”

Bijtelling
Ook de Nederlandse fiscus jaagt de overstap aan naar de duurzame elektrische auto’s. Vanaf 2017 geldt alleen nog voor de volledig elektrische auto het voordelige bijtellingstarief van vier procent. Het extra voordeel op de nieuwe hybride auto wordt dan afgeschaft terwijl de leaserijder op fossiele brandstof 22 procent van de aanschafprijs jaarlijks bij zijn inkomen moet optellen. Een verschil dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand. “Ik verwacht dat het vanaf komend jaar snel gaat”, zegt Olaf Houben die in 1996 directeur werd van Zuidlease. “De belangstelling is er in ieder geval. Veel ondernemers willen weten hoe het zit en zullen uiteindelijk hun wagenpark te vervangen. Dat gaat geleidelijk omdat fiscale voordelen op eerder geleasede auto’s nog even doorlopen, maar uiteindelijk zie ik de meerderheid wel overstappen. Ons bedrijf is daar al helemaal op ingericht, we kunnen elke (potentiële) klant adviseren en een scherpe aanbieding doen. We zijn groot geworden met persoonlijke aandacht voor onze klanten. We leveren maatwerk aan vooral het midden- en kleinbedrijf waarbij het niets uitmaakt of het nu gaat om één auto of 25. We koesteren elke klant.”

Groeien
Zuidlease viert volgend jaar het zilveren bestaansfeest. Olaf Houben staat dan 20 jaar in het roer. Hij heeft het bedrijf vooral in de crisisjaren sterk zien groeien.   “Omdat ondernemers het cash geld hard nodig hadden en hebben”, legt hij uit. “Met Lage Landen als moedermaatschappij beschikken we zelf over voldoende kapitaal om de auto’s wel aan te schaffen. Wij zien de omzet voor het achtste achtereenvolgende jaar groeien, en niet zelden met dubbele cijfers.”
Bij Zuidlease werken 25 mensen, de omzet schoot afgelopen jaar voor het eerst door de grens van 30 miljoen euro. Momenteel dragen zo’n 3500 auto’s het stickertje van Zuidlease. Volgens Olaf Houben zit er nog wel groei in. “Zeker, en daarvoor hoeven we niet over de provinciegrenzen heen te kijken. Ook richten we ons op de markt voor personal lease, niet met stuntaanbiedingen maar ook met maatwerk. De Limburgse zakelijke leasemarkt is nog niet verzadigd. De economie draait beter, er zijn veel minder faillissementen, tegelijk blijft leasen populair. Je verlegt toch de meeste risico’s tegen eerlijke tarieven. Natuurlijk hebben we concurrenten, maar we hebben een uitstekend netwerk van vaste klanten opgebouwd. Service en persoonlijke aandacht zijn zeker in Limburg belangrijk. Daarom hebben we zes accountmanagers aan de slag. Relatief veel, maar zij maken wel het verschil.”

Ondernemen
Zuidlease vestigde zich in 1992 in Sittard-Geleen en Olaf Houben heeft geen plannen om te verkassen. “Waarom zouden we? We zitten op een centrale plek met voldoende ruimte. Sittard-Geleen is een goede plek om te ondernemen.”

Persoonlijk wil de in Munstergeleen opgegroeide ondernemer niet weg uit het zuiden. “Ik heb tien jaar in de randstad gewoond. Ik zou niet meer terug willen. We wonen nu aan de rand van de stad tegen de natuur aan. De historische binnenstad van Sittard heeft een mooi aanbod van winkels en horeca waar we zeer regelmatig gebruik van maken. Er is cultureel van alles te beleven, er zijn goede onderwijsmogelijkheden en ook op sportgebied is er keuze genoeg. Ik tennis hier, onze twee zonen voetballen bij DVO en Born. Allemaal prima.”Betrokkenheid

De betrokkenheid bij de stad blijkt ook uit de gulle sponsoring van evenementen en sportverenigingen. Komend jaar wordt Zuidlease officieel partner van de gemeente en draagt daarmee bij aan verschillende culturele evenementen. “Ik vind dat je als ondernemer ook iets mag terugdoen jegens de maatschappij. Het jaarlijkse bedrijfsuitje houden we samen met De Zonnebloem. Eén dag gaan onze mensen op stap met ouderen en gehandicapten die de deur nauwelijks uitkomen. Altijd een mooie dag, geen enkele medewerker die verstek laat gaan. Ook een vorm van duurzaam ondernemen.”

“Hier gebeurt het”

Bert Kip, de directeur van de Brightlands Chemelot Campus, streek in 1987 met zijn vrouw neer in Sittard-Geleen. Tijdelijk, zo was de bedoeling, maar de kans is groot dat hij in zijn woonplaats Limbricht zijn pensioen haalt. “Hier is het goed wonen en werken. Limburg is niet meer die ’ver-weg-provincie’.”

De roots van Bert Kip liggen in het oosten des lands, in de Achterhoek. Toch koos hij direct na zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven samen met zijn echtgenote voor het diepe zuiden. Voor een baan als spectroscopist bij DSM en een eerste twee-onder-een kap in Limbricht om precies te zijn. “Om de een of andere reden trok Zuid-Limburg. En DSM, een mooie onderneming met veel kansen. Geen verkeerde plek om een carrière te starten. We spraken met elkaar af om het een jaartje of vier te proberen en wellicht daarna weer naar het noorden te gaan. Het is er niet van gekomen. We hebben hier wortel geschoten en ik zie ons niet snel meer weggaan.”

Veranderen
Ongetwijfeld ligt de voorspoedige carrière van Bert Kip bij DSM aan de basis van het permanente verblijf. Via onder meer het directeurschap bij DSM Resolve werd hij in 2012 CEO van de Brightlands Chemelot Campus. Een sleutelpositie in de verdere uitbouw van de campus in Sittard-Geleen tot internationaal centrum voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen voor de maakindustrie en de medische wereld. “Natuurlijk is dat een geweldige baan met een grote uitdaging en verantwoordelijkheid om hier banen en economische groei te creëren. Ik heb deze regio tijdens mijn loopbaan langzaam zien veranderen. De investeringen in de campussen en de internationalisering van de universiteit in Maastricht hebben de ontwikkelingen de laatste jaren in een stroomversnelling gebracht. Kenniswerkers uit de hele wereld komen hier werken en onderzoek doen. Het aantal ondernemingen op Chemelot groeit en het aantal kenniswerkers neemt snel toe. Hier gebeurt het. Misschien is dat in het westen van ons land nog niet helemaal doorgedrongen, maar ik heb toch de indruk dat men Limburg toch niet meer zo ver weg vindt als vroeger.”
Onderwijs
Een mooie carrière in een dynamische omgeving. “En toch niet dat gejaagde tempo van de Randstad. Wij houden van de natuur, de cultuur, de warmte. Zakelijk gezien is de centrale ligging een groot pluspunt met steden als Aken, Luik en Brussel dichtbij. Ik hoef niemand uit te leggen dat in deze regio uitstekend onderwijs gegeven wordt. Middelbare scholen volop en een hoge concentratie van universiteiten en hogescholen in Limburg, Duitsland en België. Onze drie dochters hebben er volop van geprofiteerd. Na het Trevianum in Sittard zijn ze alle drie in Maastricht gaan studeren. Ze zijn inmiddels uitgevlogen en goed terecht gekomen. Eén dochter werkt nu aan de UM als onderzoekster, de tweede in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de derde in Praag. Ze zijn hier niets tekort gekomen.”
Uiteraard zijn er ‘verbeterpunten’. Bert Kip: “Qua bereikbaarheid moeten we nog stappen maken. Op de A2 loopt het te vaak vast. De snelle treinverbindingen met Brussel/Parijs en Duitsland missen we nog. De jongere generaties zijn afhankelijk van openbaar vervoer. Dus op dat punt zou ik graag wat meer actie zien.”  

Geworteld
Eén keer verhuisde het gezin Kip binnen Limbricht. “ We hebben hier een breed sociaal leven opgebouwd met een vriendenkring waarbij we ons thuis voelen. We zijn actief in de kerk en het verenigingsleven. Geworteld, gesettled ja; zo mag je het gerust noemen. Het is goed wonen en werken hier.”
@inpaginahtml@