menu in
Historische binnenstad

Historische binnenstad met een roemrijk verleden

De gezellige historische binnenstad met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust. 

Een korte geschiedenisles
Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 kreeg Sittard al stadsrechten. Vanaf 1400 is het eigendom van de hertog van Gulik (Jülich) en dat duurt tot 1794. Vanaf 1798 tot 1814 is het onderdeel van het Franse imperium, als onderdeel van het Departement van de Roer, met Aken als hoofdstad. In 1814 komen de kozakken de Sittardenaren bevrijden en in 1815 wordt Sittard als laatste stad onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch duurde het nog lang voor de inwoners zich echt Nederlander voelden, want in 1830 was Sittard een van de eerste steden waar de Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen en in 1848 ijverden vele inwoners tevergeefs voor hernieuwde aansluiting bij Duitsland. In 1918, als de Belgen Nederlands Limburg weer opeisen, zijn de Sittardenaren inmiddels volledig ingeburgerd in het Koninkrijk der Nederlanden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht.

Stadswandelingen

De Vereniging Sittards Verleden heeft twee prachtige wandel­boekjes over historisch Sittard uitgebracht: ‘Wandeling door het Kapittelgebied’ en ‘Wandeling over en langs vroegere vestingwerken’.

Beide zijn verkrijgbaar in de winkel van VVV Zuid-Limburg. Zeker de moeite waard.

Laat je rondleiden
Met een gids kun je de historische binnenstad van Sittard tot in de diepste vezel ontdekken. DeCompanen brengen op verrassende wijze het verhaal, de genen en wetenswaardigheden van Sittard samen in één beleving. Belevingen die voor iedereen anders kunnen zijn:

Stadswandeling
Ontdek Sittard in al haar aspecten: haar (ontstaans-)geschiedenis, prachtige gebouwen en bijzondere verhalen, de kerken en kloosters, de stadswal, de stadstuinen, tradities, bekende Sittardenaren en nog veel meer!

Met een camera door Sittard
Ontdek samen met een gids de mooiste plekjes van Sittard en leg ze vast met uw camera. De gids vertelt het verhaal van de stad terwijl een vakkundige fotograaf u de beste tips geeft om te fotograferen. Een stadswandeling en fotoworkshop in één! Maak een betere foto en haal meer uit uw spiegelreflex, compact camera of zelfs de mobiele telefoon.

Kunst in de binnenstad
Kom meer te weten over de kunstwerken die u zo maar op straat in het centrum van Sittard tegenkomt. Een gids voert u langs bijzondere beelden, maar neemt u ook mee naar meer ‘verborgen kunstwerken’ onder de grond.

De wandeling is te combineren met een bezoek aan Museum Het Domein, waar de gids u na een lekker kopje koffie ook rondleidt door de tentoonstellingen hedendaagse kunst en stedelijke historie.

Bezinningswandeling
Ontdek uzelf tijdens een ontdekkingstocht door Sittard en omgeving. Een gids neemt u mee naar plekken die meer te vertellen hebben dan alleen de historie. Het oude centrum van Sittard herbergt veel oude kerken en kloosters. De spiritualiteit is er nog steeds, maar wordt nu los van de de oude religies op een hedendaagse manier geopenbaard.

Sittard Muziekstad!
Ontdek de muziekhistorie van Sittard, waar al meer dan 1000 jaar muziek wordt beoefend. Waren het vroeger de koorheren in de grote kerk, nu zijn het de klanken in het spiksplinternieuwe poppodium Volt. In de tussenliggende periode heeft Sittard-Geleen veel componisten, zangers, bands, podia en festival voortgebracht. Elk met zijn eigen unieke verhaal en eigen sound. Heel Limburg zingt nog de liedjes van Jo Erens, Frits Rademacher en niet te vergeten Toon Hermans, maar ook in de huidige popmuziek is Sittard een belangrijke leverancier van artiesten. Wandel en luister, dans en geniet tijdens de muziekwandeling.

Intieme lantaarnwandeling
In de winterperiode (van nov. t/m jan) kunt u bij het licht van een lantaarn ronddolen door het in duisternis gehulde centrum van Sittard. Op bijzondere plekken worden bloedstollende verhalen, oude sagen en legenden verteld door een professionele gids.

De arrangementen zijn te boeken op www.decompanen.eu  

Coffee & more
Via het arrangement ‘Coffee & more’ laat de VVV Zuid-Limburg u nu graag voordelig kennis maken met drie nog onontdekte horecagelegenheden, die op een steenworp afstand van elkaar liggen. Via Coffee & more kunt u hier voor slechts € 7,- p.p. genieten van het beste wat deze echt Sittardse zaken u te bieden hebben. Driedubbel genot dus!

Op vertoon van een ‘Coffee & more’ kaart en de afgifte van scheurcoupons, ontvangt de bezoeker twee speciale koffies en een culinaire zoetigheid tijdens een bijbehorende wandeltocht langs unieke plekjes in de Sittardse binnenstad.

De volgende locaties doen mee:
- Brasserie Eigenwijs
- Coffee Mundo 
- Bagels & Beans  

Boeken via VVV Zuid-Limburg
Stadswandelingen Vereniging Sittards Verleden
Om niet alleen de bezoekers van elders maar ook de inwoners kennis te laten maken met unieke plekjes in de stad heeft de Vereniging Sittards Verleden twee bijzondere wandelroutes ontwikkeld.

Deze leiden wandelaars door het oudste stadsdeel met het voormalige kapittelgebied en langs de nog resterende middeleeuwse vestingwerken.

*         “Het Claustrum ontsloten, een wandeling door het Kapittelgebied van Sittard”, een wandeling door het oudste gedeelte van de binnenstad, de plek waar Sittard is ontstaan, een gebiedje dat zo’n vijf eeuwen een kerkelijke enclave is geweest,
*         “Vestingwandeling in en rondom het eeuwenoude vestingstadje Sittard”, een wandeling over de stadswallen en door de schootsvelden, waar de ontwikkeling in de tijd te zien is van deze unieke, in oorsprong middeleeuwse vestingwerken van Sittard.


Van beide wandelingen is een fraai geïllustreerd, informatief boekje verkrijgbaar bij de VVV in Sittard en bij de plaatselijke boekhandel. Langs beide routes staan borden met korte toelichtingen ter plekke. De teksten van de wandelingen zijn ook te downloaden via www.historiesittard-geleen-born.nl
@inpaginahtml@