menu in
Groene Parels

Groene parels

Sittard-Geleen is een walhalla voor natuurliefhebbers. De stad heeft enkele jaren geleden niet voor niets de prijs Groenste stad van Nederland gewonnen. Het Stadspark van Sittard is bijvoorbeeld een echt mensenpark, terwijl de Schwienswei en de verschillende bossen in de stad zich uitstekend lenen voor een stevige natuurwandeling.

Rondom Sittard ligt volop natuurschoon dat veelal vrij toegankelijk is zoals recreatiegebied Sittard Noord, de Windraak en het Limbrichterbos. Landschapspark De Graven is een groen en veelzijdig landschap aan de Oostzijde van de stad dat verbinding maakt met Duitsland. In het park worden elementen bos, water, landbouw en cultuurhistorie in onderlinge samenhang aangepakt en verbeterd. Er is een uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets-, en mountainbikeroutes. Het Kasteelpark Born is een tip voor de liefhebbers. Daar kun je heerlijk wandelen in een mooi aangekleed dierenpark. Er zijn mogelijkheden te over voor de echte natuurliefhebbers in Sittard-Geleen.

Parken

Sittard's Stadspark
Het Stadspark van Sittard is een echt ‘mensenpark’. Bij de eerste zonnestralen vind je hier al kinderen die met hun ouders genieten bij de eendenvijver, jongeren die lekker een balletje trappen op de evenementenvlakte en vissers die geduldig naar hun dobber staren langs de roeivijver. Water staat dan ook centraal in dit heerlijke groene park. Behalve de vijvers, vind je hier de stroomgebieden van de Geleenbeek en Molenbeek.

Burgemeester Damenpark 
In Geleen ligt het Burgemeester Damenpark. Ook dit park ligt centraal gelegen en heeft veel natuurschoon te bieden. Het park is ideaal voor een korte wandeling of om lekker uit te rusten. In het voorjaar en in de zomer vinden in het park diverse evenementen plaats. 

Bossen

Danikersbos
Over de weg van Geleen naar Schinnen kom je langs het Danikerbos. In de voormalige steenfabriek van Plinthos vind je tegenwoordig een natuurinformatiecentrum dat zeer de moeite waard is. Ook het Danikerbos zelf mag je zeker niet overslaan. De paden slingeren langs naald- en loofbomen, hooilandjes en een bronbosje. Langs de veldwegen liggen boomgaarden met laagstamfruitbomen, omgeven door windhagen. In het vroege voorjaar kun je in het beekdal veel vogels, zoals de bonte specht, tegenkomen. Ook de ijsvogel laat zich hier steeds vaker zien, net als de kleine zeldzame zeggekorfslak.

IJzerenbos
Ga je van Sittard richting Limbricht en Born, dan kom je ook door een aantal schitterende natuurgebieden. Het IJzerenbos is een afwisselend gebied waar je vooral veel bijzondere planten tegenkomt, zoals de grote leeuwenklauw en het groot spiegelklokje. De fauna in het gebied is al even gevarieerd: van vlinders en bossprinkhanen, tot grootoorvleermuizen en boomkikkers. Als je de eiken-essenhoutwal volgt, kom je vanzelf terecht in de nabijgelegen bossen: het vogelrijke Limbrichterbos en ’t Hout (net onder Susteren).

Absbroekbos
Het Absbroekbos is een bos in ontwikkeling, aangelegd op voormalige landbouwgrond tussen Munstergeleen, Sittard en Geleen langs de herstelde loop van de Geleenbeek. Het maakt deel uit van Landschapspark De Graven. Het bos en het beekdal zijn een ideale plek voor allerlei planten en dieren. In de loop der jaren zal het gebied blijven veranderen, naar mate het bos en de natuurgebieden zich ontwikkelen.

Maasvallei
Op de grens van Nederlands en Belgisch Limburg ligt de Maasvallei, een magisch landschap met de Maas als architect. Hier stroomt een levende rivier met vele gezichten. Kolkende watermassa in wintertijd of rustiek stromend in de warme zomermaanden. De uiterwaarden zijn elk seizoen weer anders, hier kun je heerlijk struinen over veepaadjes en grindruggen. De oevers zijn nog mooier wanneer je ze bewondert vanuit een kano. Kanoën op de Grensmaas is avontuurlijk en rustgevend. Er zijn verschillende kanoverhuurbedrijven en opstapplaatsen. Langs de rivier vind je fraaie plassen, moerassen, bloemrijke graslanden en grillige rivierbossen. Je kunt hier heerlijk uitwaaien tijdens een wandeling of fietstocht.

In het gebied mag je buiten de paden zwerven. Houd tijdens het struinen wél voldoende afstand (25 meter) tot de konikpaarden en Gallowayrunderen die in het gebied grazen. Voor hun rust én voor je eigen veiligheid.
Bossen Sittard-Geleen
Memoriebos
Het Memoriebos biedt mensen de gelegenheid om een blijvende herinnering te creëren door het planten van een boom. Bijvoorbeeld voor een geboorte, huwelijk, jubileum of een overlijden. De as van een overledene uitstrooien in het bos mag ook. Daardoor is echt een bos met een ziel. 

In december 1999 is een eerste gedeelte van het Memoriebos aangelegd aan de Duuster Gats. In december 2002 zijn nog eens 115 extra bomen gepland in een naastliggend stuk grond richting de St. Rosa Kapel, waarmee het bos nu in totaliteit uit 320 bomen bestaat. Sponsor je het planten van een boom? Dan ontvang je een certificaat met het boomnummer en de reden voor het planten van jouw boompje. De aanleg van het bos helpt ook mee om het gebied groen te houden en om de mensen bij de natuur te betrekken.

Limbrichterbos
Aan de uiterste noordrand van het Limburgse lössgebied vind je het prachtige Limbrichterbos. In het bos staan overwegend loofbomen van meer dan 75 jaar oud. Op sommige plaatsen worden populieren, robinia’s en esdoorns verwijderd, om ruimte te maken voor van oudsher voorkomende struiken en kruiden. In het bos groeien planten als gevlekte aronskelk, bosanemoon en muskuskruid. In het vogelrijke bos broeden onder meer de fluiter, nachtegaal, wielewaal en tjiftjaf. Buizerd en havik bezoeken het bos regelmatig. Het beheer is erop gericht de hoeveelheid dood hout te vergroten. 
@inpaginahtml@