menu in
10 keer imposant erfgoed

10 keer imposant erfgoed buiten de historische binnenstad

Sittard-Geleen heeft een charmante historische binnenstad met prachtig eeuwenoude panden, kerken en kloosters. Maar ook het imposante erfgoed buiten de eeuwenoude binnenstad verdient een plek in de schijnwerpers.

Ophovenermolen

Deze 14e-eeuwse molen ligt pal naast het idyllische Stadspark. Sinds kort zit het restaurant De Vief Heringe in het pand gevestigd en draait de molen weer als vanouds. De geschiedenis van de Ophovenermolen gaat terug tot in 1348. In die tijd was de molen een graanmolen, onderdeel van de er tegenover gelegen Ophovenerhof. Later werd de molen gebruikt als oliemolen en in de 19e eeuw werd hij weer omgebouwd naar korenmolen. De tuin van De Vief Heringe heeft prachtig uitzicht op het Stadspark en de eigenwijze Geleenbeek. Op een zonnige dag ademt het park de sfeer van een openluchtfeest waar iedereen samenkomt: locals, toeristen, vissende senioren, geliefden, fietsers, ouders met kinderwagens, spelende kinderen en voetballende tieners. Met heerlijke lekkernijen op je bord kun je deze taferelen vanuit de Ophovenermolen uitstekend gade slaan.   

Sint Rosa Kapel

Bovenop de Kollenberg, net buiten de historische binnenstad, ligt de geliefde Sint Rosa Kapel. Een fraaie kapel met een grote en rijke historie. Rosa van Lima zou in 1671 Sittard van de zwarte pest hebben bevrijd en is sindsdien de beschermheilige van de stad. Om de Stadspatronesse te bedanken werd door de bevolking de Sint Rosa Kapel gebouwd. Op de laatste zondag van augustus bedankt de Sittardse gemeenschap op traditionele wijze Sint Rosa voor het verdrijven van de pest. De Sint Rosaprocessie trekt dan vanaf de Sint Michielskerk op de Markt naar de Sint Rosa Kapel. Deze bijzondere eeuwenoude traditie geeft de Sittardse folklore prachtig weer.

Stadbroekermolen

Aan de stadsrand bij natuurgebied Schienswei, ligt de monumentale Stadbroekermolen. Hertog Willem van Gulik gaf in 1582 een vergunning voor de bouw van deze karakteristieke watermolen. Vanaf 1846 werd de familie Roufs eigenaar. Zij verhandelden hun tarwe en roggemeel door heel Zuid-Limburg, België en Duitsland en vervingen het waterrad in 1907 door een turbine met maalinrichting. Later in de 20e eeuw raakte het complex in verval.  In 1990 werd het echter in oude glorie hersteld, inclusief de waterkundige aandrijvingen. Nu is het een sfeervolle locatie voor feesten en vergaderingen. Op zondag kun je er terecht voor een bezichtiging en heerlijke Limburgse vlaai.

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de tiende eeuw, wanneer er op dezelfde plaats waarschijnlijk een houten motteburcht heeft gelegen die later vervangen werd door een stenen gebouw. Door opgravingen werd duidelijk dat er in de twaalfde eeuw een donjon, een zogeheten woontoren, heeft gestaan. In 1674 werden in Kasteel Limbricht, waar ook een rechtbank gevestigd was, de laatste heksenprocessen gevoerd. Nu brengen pure Bourgondiërs hun tijd bij Kasteel Limbricht likkebaardend door. In het hart van het kasteel, Het Proeflokaal, druipt de geschiedenis van de muren! In Het Proeflokaal kun je genieten van een veelzijdige Bourgondische kaart. Kasteel Limbricht werkt met dagverse en lokale producten die worden bereid in eigen charcuterie en keuken, aangevuld met groenten en kruiden uit de groentekas en kruidentuin van het kasteel. Het terras op de binnenplaats is de ideale pleisterplaats tijdens een wandel- en fietstocht in de prachtige omgeving.

Sint Salviuskerkje

Pal naast Kasteel Limbricht ligt het gotische Sint Salviuskerkje. Sprookjesachtig mooi! De geschiedenis van dit intieme kerkje gaat terug tot het einde van de tiende eeuw of het begin van de elfde eeuw. Tijdens een restauratie tussen 1977 en 1984 werden in het koor Romaanse muurschilderingen aangetroffen. De oudste muurschilderingen die ooit in een dorpskern in Nederland zijn gevonden. Deze prachtige schilderingen van rond 1300 kun je nu ook nog bezichtigen. Het kerkje is te bezoeken op paasmaandag en iedere eerste zondag van de maanden mei t/m september van 14:00-17:00 uur. Op afspraak is een privé bezoek met gids mogelijk.

Kasteelruïne Born

Al in het jaar 1150 is er sprake van een kasteel in Born, vlakbij de plek van de huidige ruïne. Begin 17e eeuw raakte de burcht in verval, waarna de familie De Leerodt in 1662 startte met de bouw van een nieuw kasteel. Helaas is het gebouw, dat destijds werd bewoond door de familie Barbou van Roosteren, in 1930 verwoest door een fatale brand. In de gloriejaren van dit kasteel lagen hier een moestuin, een siertuin met een parkachtige allure en weilanden. In de tuinen rondom de ruïne is een prachtig dierenpark opgebouwd. In Kasteelpark Born kun je vele diersoorten bewonderen zoals alpaca’s, nandoes, roofdieren en apen. Midden in het park ligt een grote speeltuin waar ouders kunnen genieten van het Bourgondische bestaan en kinderen lekker kunnen ravotten op de speeltoestellen. Kasteelpark Born hoort volgens de ANWB al enkele jaren bij de leukste drie gezinsuitjes van Limburg.

Kasteel Obbicht

Een bouwwerk met allure! Kasteel Obbicht werd in 1780 gebouwd op de plaats van een middeleeuwse burcht. Het kasteel heeft een unieke achthoekige centraalbouw. Ook de kasteelgrachten zijn bijzonder: ze worden gevoed door het water van de Kingbeek. Waar het grachtwater terugvloeit in de Kingbeek, stond ooit een papiermolen die dateerde uit 1699. Deze molen was het geboortehuis van de bekende schrijver Pieter Ecrevisse. Na een verwoestende brand in 1954 is het kasteel in 1988 volledig gerestaureerd, dankzij de voortvarendheid van de huidige bewoners.

Sint-Janskluis

De Sint-Janskluis in Geleen dateert uit 1699. Na de laatste restauratie in 1985 is de Sint-Janskluis ingericht als bidkapel. De kluis kan daardoor worden gebruikt voor doop- of jubileumplechtigheden. Bovendien wordt het gebouw meermalen per jaar gebruikt als tentoonstellingsruimte of klein concertzaaltje. De Sint-Janskluis is beschikbaar voor allerlei activiteiten, zolang het past bij de geest van het gebouw.

Klooster Abshoven

Klooster Abshoven werd gebouwd in 1715 als hoeve. Het omliggende buurtschap kreeg ook de naam Abshoven. Begin 20e eeuw groeide de abdijhoeve uit tot een volwaardig klooster. Vanaf 1901 deed het markante gebouw dienst als zusterklooster met daarin een kindertehuis, Huize Abshoven. In 1995 brak er brand uit in het pand, dat toen al een tijdje leeg stond. Na de brand verkommerde het complex, maar inmiddels zijn de kapel en het klooster aan de buitenkant geheel gerestaureerd. Sinds juni 2014 is er weer volop leven in dit prachtige monument en is de kloosterkerk smaakvol omgetoverd tot de sfeervolle Brasserie Abshoven.

Bedevaartsoord Heilige Pater Karel

Een schitterende vakwerkhoeve in Munstergeleen en het geboortehuis van Pater Karel van Sint Andries. Bij het geboortehuis aan de Geleenbeek is in 1954 de schuur ingericht tot kapel. De kapel is een plek waar mensen een bron van kracht en hoop vinden, wanneer ze daar komen voor een kort gebed of om een kaarsje aan te steken. Pater Karel werd in 2007 in Rome heilig verklaard door zijn rijke verleden als wonderdoener. In 2012 is er een eigentijdse aanbouw gerealiseerd, met een museum en een winkeltje met religieuze artikelen en is dinsdag t/m zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
TIP! Bovenstaande lijst leent zich perfect voor een ontdekkingstocht op de fiets in Sittard-Geleen. Een kleurrijke route langs vissersdorpjes, de Maas, velden, bossen en nog meer historische pareltjes. Genieten!
@inpaginahtml@