menu in
Evenementen

Provinciale start 'Maand van de Geschiedenis' bij Erfgoedcentrum De Domijnen

29 sep 2019
De Limburgse aftrap van de Maand van de Geschiedenis vindt dit jaar plaats in Erfgoedcentrum De Domijnen te Sittard. Na de officiële opening is er een afwisselend middagprogramma voor het hele gezin met verschillende activiteiten rondom WO II.
75 jaar bevrijding

De startbijeenkomst van de Maand van de Geschiedenis in Limburg wordt georganiseerd door Erfgoedcentrum De Domijnen, Coöperatie Erfgoed Limburg en hierbij aangesloten organisaties.

Thema
Het landelijke thema is dit jaar Zij/Hij. Maar in de Limburgse geschiedenis is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland hier begon, daarom is het thema bij deze provinciale start: Zij/Wij, 75 jaar bevrijding.

Activiteiten 
Met bijzondere verhalen, films, foto’s en interessante items wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsperiode. Om 12.30 uur speelt Jong Laagland de voorstelling 'Het kreeg nog een staartje’. Daarna opent gedeputeerde Hubert Mackus de Maand van de Geschiedenis officieel. Vanaf 13.00 uur kan iedereen meedoen met allerlei activiteiten rondom het thema bevrijding. Denk aan exposities, rondleidingen, een creatieve workshop, kleding uit de jaren '40 en '50 en stadswandelingen langs Stolpersteine. Door mee te doen, luisteren en vertellen houden we de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend en beseffen we hoe belangrijk vrijheid is.

Zelf een bijdrage leveren?
Om de geschiedenis vast te leggen is De Domijnen op zoek naar medewerking van bewoners uit de regio. Er wordt gezocht naar films, foto's en documenten of kleine objecten uit WO II. Je kunt deze dag je materiaal voorleggen aan historisch deskundig medewerkers. Na een scan wordt de opname geplaatst in collectie oorlogsbronnen en website Bevrijdingsalbum Limburg. 

De organisatie is ook op zoek naar mensen die een verhaal uit de oorlog willen vertellen. Heb je zelf de oorlog meegemaakt of ken je een verhaal van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, kom het dan vertellen. Zo blijft ons verleden ook voor nieuwe generaties bewaard. De verhalen worden geborgd bij de verhalenbank van het Erfgoedcentrum De Domijnen en een provinciale databank. Mail els.custers@dedomijnen.nl om je aan te melden.

Versierde Kinderfiets
Weet je hoe kinderen 75 jaar geleden de bevrijding vierden? Ze versierden hun fietsen en hielden een optocht. Omdat de Maand van de Geschiedenis in het teken van 75 jaar bevrijding staat, herhalen we deze bijzondere manier van feestvieren. Doe je mee? Kom dan op zondagmiddag 29 september tussen 12.30 tot 12.45 uur met je versierde fiets naar het Ligneplein. Een speciale jury zoekt de mooiste fiets uit. Daarna fietsen alle kinderen samen in optocht naar Erfgoedcentrum De Domijnen: hiermee is de Maand van de Geschiedenis officieel geopend. Daar maken we ook de winnaar met de mooist versierde fiets bekend: die krijgt natuurlijk een leuke prijs.

Tijdens de maand oktober zijn er ook nog andere activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Klik hier voor meer informatie en een overzicht.

Aftrap Maand van de Geschiedenis 2019
Zij/Wij rond 75 jaar bevrijding
Zondag 29 september
12.30 - 17.00 uur
Erfgoedcentrum De Domijnen

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • Oktobermaand Kindermaand Het is bijna oktober en dat betekent dat het weer Oktobermaand Kindermaand is. Voor de vijfde keer op rij organiseert De Domijnen, samen met vele andere organisaties, een maand lang duizend en één activiteiten voor de jeugd van basisscholen.
  • DVERS 2019 Zaterdag 28 september staat de binnenstad van Sittard in het teken van DVERS 2019. Het evenement bestaat achtereenvolgens uit een conferentie, netwerkdiner en showcasefestival. Ben je gek op muziek? Dan ben je gek op DVERS.
  • Overzicht bevrijdingsactiviteiten Sittard-Geleen Limburg viert in 2019 en 2020 75 jaar bevrijding in Nederland. Er wordt een passende invulling gegeven aan dit kroonjaar. Een invulling die past bij de traditie van eren en gedenken, maar die tevens oog heeft voor de toekomst.
  • Reünie in de Reünie Wijkplatform Krawinkel heeft vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september een feestweekend met diverse activiteiten georganiseerd in café - zaal De Reünie in Geleen. Aanleiding voor de festiviteiten vormt het 100-jarig bestaan van De Reünie.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
Terug naar boven