menu in
Evenementen

Expositie ‘Scherven brengen geluk’ in Erfgoedcentrum De Domijnen

01 jun 2020 − 01 sep 2020
In Erfgoedcentrum De Domijnen is vanaf 1 juni de expositie 'Scherven brengen geluk' te zien, een bijzonder project met bovenregionale toegevoegde wetenschappelijke waarde.
Scherven brengen geluk

Totstandkoming
Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties, Sittard-Odaparking, Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen. Het gaat om een verspreide afvaldump uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, met daarin onder andere veel aardewerk, botten en organisch materiaal. De natte omstandigheden en het gegeven dat het gaat om een grote afvaldump maken deze vondsten voor de Limburgse en Nederlandse archeologie bijzonder.

Van Puzzelen tot Citizen Science project 2016 – 2019
De Werkgroep Archeologie Sittard is in de gemeente Sittard-Geleen een actieve werkgroep. Het bedrijf dat de opgravingen verrichtte heeft deze werkgroep benaderd om voor een publicatie het Romeinse materiaal te bekijken op passende scherven, zodat er mooi fotomateriaal bij de publicatie zou zijn. De werkgroep archeologie heeft onder aanvoering van de gemeentelijk archeoloog dit karwei op zich genomen. In november 2016 is het project van start gegaan. De werkzaamheden bestonden uit het nummeren, sorteren, puzzelen en plakken van de scherven. Het gaat in totaal om 7.000 tot 10.000 scherven. Het project heeft behalve leden van de werkgroep archeologie ook vrijwilligers aangetrokken en heeft zich ontwikkeld tot een soort Citizen Science project, waarbij belangstellende burgers zich inzetten voor de wetenschap. Het enthousiasme van de vrijwilligers en hun fascinatie om in contact te zijn met echt historisch materiaal en bij te dragen aan de kennis van vroeger is een belangrijke motor in het project. Door een provinciale subsidie was het mogelijk om een aardewerkspecialist een wetenschappelijke studie te laten verrichten die de basis is voor de tentoonstelling.

Expositie en publicatie
De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen beginnend met de meanderende beek en de grote hoeveelheden scherven die zijn gevonden. Vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen hebben mensen aan deze beek geleefd en hun sporen achter gelaten. De focus in deze expositie ligt op de Romeinse vondsten. In het tweede deel gaat het over het nummeren, puzzelen en plakken van deze Romeinse scherven door de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Sittard en de resultaten die de wetenschappers hieruit hebben kunnen afleiden. Het aardewerk kwam van heinde en verre en geeft ons inzicht in de handelsroutes in de Romeinse tijd. Tenslotte wordt aandacht besteed aan het gebruik en de interpretatie van de vondsten. Het gaat vooral om Romeinse tafel- en keukenwaar die op het erf heeft rondgezworven voordat het in de beek terecht is gekomen. In de bijbehorende publicatie wordt in een fictief verhaal verteld wat er precies gebeurd zou kunnen zijn want zeker weten doen we dat niet.

De expositie is in verband met corona verlengd en van 1 juni t/m 1 september 2020 te zien in Erfgoedcentrum De Domijnen. Reserveren is verplicht, vind hier meer informatie over jouw museumbezoek.

Erfgoedcentrum De Domijnen 
Kapittelstraat 6
6131 ER Sittard

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • BinckBank Tour 2020 Wielerfans kunnen vrijdag 4 oktober hun hart ophalen in Sittard-Geleen. De vierde etappe van de BinckBank Tour eindigt dit jaar namelijk op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen.
  • Zomerlezen Junior bij Bibliotheek De Domijnen Lezen is niet alleen erg leuk, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Om ook tijdens de zomervakantie kinderen aan te sporen om te lezen heeft Bibliotheek De Domijnen het programma Zomerlezen Junior ontwikkeld.
  • De Domijnen en Landgoed Kasteel Limbricht presenteren: de Buitencinema De Buitencinema bij Landgoed Kasteel Limbricht is terug! Als het weer het toelaat is er t/m woensdag 26 augustus iedere week een goede film op de binnenplaats van Landgoed Kasteel Limbricht te zien.
  • Springkussenpark in Geleen tijdens zomervakantie Het buitenterrein van sportschool Workout Geleen is tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 23 augustus) omgetoverd tot een springkussenpark voor kinderen tot en met 10 jaar.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
Terug naar boven