menu in
Evenementen

Expositie UniVorm | Jonge ontwerpers en de eigen collectie

12 sep 2020 − 03 jan 2021
In Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard is van 12 september t/m 3 januari de nieuwe expositie 'UniVorm | Jonge ontwerpers en de eigen collectie' te zien.
expositie UniVorm september 2020

Deze expositie toont Amerikaanse militaire uniformen uit de Tweede Wereldoorlog naast folkloristische kostuums uit Broeksittard, het pak van een sluiswachter uit Grevenbicht en de cape van een postbode uit Geleen, priesterkleding uit Einighausen en mijnwerkerskleding uit Geleen.

De tentoongestelde uniformen komen uit eigen collectie aangevuld met bruiklenen van de Heemkundevereniging Geleen, Schutterij St. Lambertus Broeksittard en de parochie O.L.V. Tenhemelopneming Einighausen.

Door het oog van de ontwerpers
Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht voegen een extra dimensie aan het verhaal van de uniformen toe. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken. Vandaar de woordspeling UniVorm. Nadia Kitzen, Elza Lencberga, Evelien Klerkx en Wies Vilé hebben elk een nieuw werk gemaakt geïnspireerd door een van onze uniformen of door een detail hiervan.

Nadia liet zich inspireren door de bursa. Zij is vooral aan de slag gegaan met de verschillende materialen en de vorm en symmetrie van de bursa. Elza koos voor de dalmatiek, een zwaar met gouddraad geborduurd tuniek gebruikt in de katholieke eredienst. Zij wilde juist een licht en transparant stuk maken. Wies onderzocht het woord uniform en kwam uit bij de begrippen gelijkheid en individualiteit en heeft gekozen voor een monotype techniek. Ook Evelien heeft gekozen voor de baton. De baton geeft niet alleen de militaire loopbaan weer, maar staat ook voor trots, eigenheid en het individu.

Deze expositie neemt je mee naar de wereld van rijk versierd textiel.

Meer informatie 

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • Kinderboekenweek 2020 bij De Domijnen De Kinderboekenweek 2020 duikt van 30 september t/m 11 oktober in de geschiedenis met het thema 'En toen?' De Domijnen organiseert verschillende activiteiten. Daarnaast kunnen kinderen tijdens de Kinderboekweek gratis lid worden van de bibliotheek.
  • Toertocht: Rit naar de Gladiolen Op zaterdag 3 oktober organiseert Stichting Wieler Promotion Sittard-Geleen de elfde editie van de toertocht 'Rit naar de Gladiolen'.
  • Maand van de Geschiedenis 2020 Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het thema dit jaar is Oost/West. Ook de Domijnen zet de maand oktober jaarlijks in het teken van de geschiedenis.
  • Maas Trek 2020: een tikkeltje anders | 3 en 4 oktober Voor het zesde jaar op rij kun je het RivierPark Maasvallei te voet verkennen tijdens deze aangepaste versie van het grensoverschrijdend wandelevenement ‘Maas Trek’.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
  • Rondleidingen op Landgoed Kasteel Limbricht Kasteel Limbricht organiseert op verschillende momenten in het jaar rondleidingen door het prachtige oude kasteel en bijbehorend landgoed. Een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in cultureel erfgoed en historie.
Terug naar boven