menu in
Nieuwsoverzicht
29 jun 2020

Een anti-coronamasker binnen twee weken

The FAST Automotive Group ontwikkelde op de Brightlands Campus in Sittard-Geleen een gezichtsmasker dat beschermt tegen het coronavirus.
Fast automotive group coronamasker

Inmiddels gebruiken duizenden artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen en bedrijfsmedewerkers het volledig in Limburg geproduceerde masker. "Zo dragen we ook ons steentje bij in de COVID-19-crisis."

Een succesverhaal, dat beschermende masker van recyclebaar kunststof. De eerste reeks van 5.000 stuks was in no time uitverkocht. Inmiddels staat de teller op ruim 10.000 stuks. Elke week komen daar een paar honderd bij. "Een succes", zegt Patrick Muezers, algemeen directeur van kunststoffenfabrikant Polyscope Polymers in Geleen en lid van FAST. "Maar niet op boekhoudkundig vlak, wij verdienen er niets aan. De maskers gaan tegen kostprijs de deur uit. We willen hier geen geld mee verdienen. De winst zit in veilig werken, minder besmettingen en het op orde brengen van de anderhalve meter-economie."

Twee weken
Met ‘wij’ bedoelt Patrick Muezers Polyscope, kunststofspecialist Kupron uit Sittard, de CHILL Labs op de Brightlands Campus in Geleen en nog een handvol partners die samenwerken in The FAST Automotive Group. Normaal gesproken actief voor de auto-industrie en hun toeleveranciers. "Klopt", zegt Luc van Neer, algemeen directeur van FAST. "We hoorden dat er grote behoefte was aan beschermende, transparante maskers. Als we ingewikkelde onderdelen voor auto’s kunnen maken, dan toch zeker zo’n masker. Een week voor Pasen zijn we aan de slag gegaan. We hebben enkele prototypes gemaakt met de 3D-printers in de CHILL-labs. Vervolgens hebben we een paar ziekenhuizen gevraagd de maskers te testen. Na positieve reacties en aanpassingen volgde de productie. Een traject van nog geen twee weken."

Samenwerking
Het masker bestaat uit twee delen: een drager en een transparant scherm die aan elkaar geklikt worden. De basis voor de schermen komt uit China, Polyscope levert het materiaal voor de drager. Medewerkers van Kupron snijden de schermen op maat en spuitgieten het materiaal voor de drager in de juiste vorm. "Een mooi staaltje samenwerking", zegt Rob Vandewal, algemeen directeur van Kupron. "We zijn dat wel gewend. Binnen FAST werken we voortdurend aan innovaties voor de auto-industrie. Dit is natuurlijk iets anders. Maar ook nu gaat het om slim gebruik van materialen, innovatie en snelle productie. Dit is voor ons een mooi project waar we van leren. Eerste doel is echter helpen in de crisis."

Belangeloos
De maskers worden door autodakenfabrikant Inalfa in Venray in elkaar gezet en gereed gemaakt voor verzending. "De meest direct betrokken bedrijven investeren behoorlijk in dit project", zegt Luc van Neer. "Geen contracten, protocollen of addertjes onder het gras. Gewoon samenwerken en laten zien dat we iets heel snel kunnen ontwerpen en maken. Er is grote behoefte aan maskers van hoge kwaliteit die ook nog eens betaalbaar zijn." Een vervolgproduct komt binnenkort op de markt: een helm met beschermend masker. "Onder meer te gebruiken in de industrie, logistiek en bouw", weet Patrick Muezers. "Ook daar is veilig werken belangrijk. Zo’n masker biedt dubbele bescherming. Het houdt verspreiding van deeltjes tegen en zorgt dat je niet onbewust met je handen aan je gezicht zit."

www.fastautomotivegroup.com

<< Terug naar nieuwsoverzicht
Delen via:

Nieuwsoverzicht Ondernemen

  • Nieuwe vacatures in Sittard-Geleen Er zijn deze week 28 nieuwe vacatures in Sittard-Geleen. Onder andere gemeente Sittard-Geleen, LEVANTOgroep en Basic Pharma zijn op zoek naar nieuwe medewerkers.
  • Nieuwe vacatures in Sittard-Geleen Er zijn deze week 17 nieuwe vacatures in Sittard-Geleen. Onder andere Tasty Present, ProfCore en VISTA college zijn op zoek naar nieuw personeel.
  • NSpeakers: tweede leven voor treinafval Afgedankte spullen niet weggooien, maar een tweede of derde leven geven. Ceriel Lucker uit Sittard-Geleen voegt de daad bij het woord.
  • Nieuwe hotspot in Sittard-Geleen: Bistrot Volte In de middeleeuwse stadswal van het voormalige Ursulinenklooster heeft de binnenstad van Sittard er een nieuwe hotspot bij: Bistrot Volte. Het restaurant heeft een groot buitenterras dat zweeft boven de historische stadsgracht.
Toon overige nieuwsberichten >>

Meer nieuws over Ondernemen

Filter
  • Unieke zonnepanelen op Dempsey Residence in Sittard-Geleen Een nieuwe kunstvorm die uniek is in Nederland. De gerenoveerde Dempseyflat in de wijk Limbrichterveld in Sittard-Geleen krijgt twee gigantische zonnepanelen waarop prachtige kunstwerken te zien zijn.
  • Nieuwe vacatures in Sittard-Geleen Er zijn deze week 28 nieuwe vacatures in Sittard-Geleen. Onder andere gemeente Sittard-Geleen, LEVANTOgroep en Basic Pharma zijn op zoek naar nieuwe medewerkers.
  • Vernieuwde brochure 'Dit is Sittard-Geleen' vanaf nu verkrijgbaar Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen de brochure ‘Dit is Sittard-Geleen’ ontwikkeld. De gratis brochure biedt de bezoeker een totaalbeeld van het toeristisch aanbod van Sittard-Geleen.
  • Studenten Zuyd Hogeschool winnen Legal Tech Challenge Vier studenten van de opleiding HBO-Rechten bij Zuyd Hogeschool in Sittard hebben de landelijke Legal Tech Challenge van het ministerie van Justitie en Veiligheid gewonnen. Ze bedachten een app die burgers helpt bij het aanvragen van bijstand.
  • 65 jaar optiek Janssen Het is 65 jaar geleden dat Theo Janssen de deuren van zijn optiekzaak in Geleen opende. Begonnen op de Annastraat 24 en jaren later verhuisd naar het huidige pand (op nummer 4).
 
Terug naar boven