Historische binnenstad met een roemrijk verleden
De gezellige historische binnenstad met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust.
Een korte geschiedenisles
Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 kreeg Sittard al stadsrechten. Vanaf 1400 is het eigendom van de hertog van Gulik (Jülich) en dat duurt tot 1794. Vanaf 1798 tot 1814 is het onderdeel van het Franse imperium, als onderdeel van het Departement van de Roer, met Aken als hoofdstad. In 1814 komen de kozakken de Sittardenaren bevrijden en in 1815 wordt Sittard als laatste stad onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch duurde het nog lang voor de inwoners zich echt Nederlander voelden, want in 1830 was Sittard een van de eerste steden waar de Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen en in 1848 ijverden vele inwoners tevergeefs voor hernieuwde aansluiting bij Duitsland. In 1918, als de Belgen Nederlands Limburg weer opeisen, zijn de Sittardenaren inmiddels volledig ingeburgerd in het Koninkrijk der Nederlanden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht.
Stadswandelingen
Stadswandelingen Vereniging Sittards VerledenDe Vereniging Sittards Verleden heeft twee prachtige wandelboekjes over historisch Sittard uitgebracht: ‘Wandeling door het Kapittelgebied’ en ‘Wandeling over en langs vroegere vestingwerken’.
Het Claustrum ontsloten, een wandeling door het Kapittelgebied van Sittard
Deze wandeling door het Kapittelgebied brengt je langs het oudste gedeelte van de binnenstad van Sittard, het stadsdeel rond de Grote Kerk, het Kloosterplein en de Oude Markt. Je komt te weten waar de stad rond het jaar 1000 is ontstaan bij de op een motte (kunstmatige heuvel) opgetrokken versterkte verdedigings- en woontoren van de toenmalige heer van Sittard.
Vestingwandeling in en rondom het eeuwenoude vestingstadje Sittard
Deze wandeling brengt je over en rondom de unieke eeuwenoude omwalling van de historische binnenstad van Sittard, waarvan nog driekwart aanwezig is en voor een deel in de historische staat is teruggebracht. Bovendien maak je kennis met de oudste volkstuinen van Nederland die om en nabij de stadswallen zijn gesitueerd.
Van beide wandelingen is een fraai geïllustreerd, informatief boekje verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Sittard (Visit Zuid-Limburg) en bij de plaatselijke boekhandel. Langs beide routes staan borden met korte toelichtingen.
Laat je rondleiden
Met een gids kun je de historische binnenstad van Sittard tot in de diepste vezel ontdekken. Visit Zuid-Limburg organiseert regelmatig georganiseerde stadswandelingen door Sittard onder begeleiding van een gids. In de binnenstad laat de gids deelnemers kennismaken met de geschiedenis, de monumenten, de stadsfiguren, beelden, gevels en stadswallen, kerken en het bekende fort. Je ontdekt zo op een aangename manier hoe in Sittard historie en moderne ontwikkelingen hand in hand gaan.
Meer informatie