Kastelenpracht
Wie van kastelen houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende ruïne, of om een schitterend gerestaureerde burcht; de gemeente telt diverse markante monumenten met een boeiend verhaal. Tip: combineer een kasteelbezoek met een fiets- of wandeltocht door de schitterende omgeving.
Kasteel Limbricht
Kasteel Limbricht heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tiende eeuw. Het kasteel is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel of -burcht: een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Onder de huidige bebouwing zijn restanten gevonden van een donjon (een woontoren) uit de twaalfde eeuw. Door de eeuwen heen gebeurt er van alles op en rondom het kasteel. Zo ondervindt het bouwwerk tijdens de Tachtigjarige Oorlog grote schade aan plunderingen en verwoestingen. Verder is bekend dat in de 17e eeuw in het kasteel een schepenbank was gevestigd waar de laatste heksenprocessen van Nederland zijn gevoerd. In het jaar 1814 diende het kasteel als noodhospitaal voor vele doodzieke en gewonde Franse soldaten, die terugkeerden van de Slag bij Leipzig. Velen van hen liggen begraven op het Franse kerkhof te Limbricht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het kasteel dienst als interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen die als smokkelaar waren opgepakt. Wie geïnteresseerd is in de eeuwenoude historie van het kasteel, kan een culturele rondleiding boeken onder begeleiding van een gids.
Sfeervol genieten
Tegenwoordig biedt kasteel Limbricht onderdak aan twee horecagelegenheden, meerdere vergader- en feestzalen en een bed & breakfast. De locatie vormt ook het decor voor diverse leuke groepsactiviteiten. Het terras op de binnenplaats is uitermate geschikt als pauzeplaats tijdens een wandel- of fietstocht in de prachtige omgeving.
Kasteelpark Born
Het Kasteelpark is opgebouwd rond de indrukwekkende ruïne van het in 1930 door brand verwoeste Kasteel Born. In de gloriejaren van dit kasteel lagen hier een moes- en siertuin, welke werden omgeven met parkachtige allure en weilanden. In het jaar 1150 is voor de eerste keer sprake van een kasteel in Born, gelegen in de directe omgeving van de huidige ruïne. De familie Barbou van Roosteren is de laatste bewoner van het kasteel vóór de fatale brand van 1930. In 1956 koopt de gemeente Born het gehele complex aan, inclusief kasteelhoeve en rentmeesterswoning. In 1969 wordt door de familie Munsters het dierenpark ingericht, waarbij de omgeving zoveel mogelijk in zijn middeleeuwse vorm is gelaten. In 1985 wordt de exploitatie voortgezet door de Stichting Kasteelpark Born. De kasteelhoeve wordt, na restauratie, in 1990 in gebruik genomen als gemeentehuis. In 1997 is de rentmeesterswoning gerenoveerd (oorspronkelijk het huis van de tuinman).
Meer informatie over Kasteelpark Born
Kasteel Obbicht
Kasteel Obbicht werd in 1780 gebouwd op de plaats van een middeleeuwse burcht. Het kasteel heeft een unieke achthoekige centraalbouw. Ook de kasteelgrachten zijn bijzonder: ze worden gevoed door het water van de Kingbeek. Waar het grachtwater terugvloeit in de Kingbeek, stond ooit een papiermolen die dateerde uit 1699. Deze molen was het geboortehuis van de bekende schrijver Pieter Ecrevisse. Na een verwoestende brand in 1954 is het kasteel in 1988 volledig gerestaureerd.
Meer informatie over Kasteel Obbicht
Kasteel Wolfrath
De locatie Wolfrath wordt voor het eerst vermeld in de twaalfde eeuw. Het was toen waarschijnlijk een hoeve. Vanaf 1386 is er sprake van een versterkt huis. Philip Hendrick van Bentinck gaf in 1628 opdracht tot de bouw van het kasteel zoals wij dat nog steeds kennen. Tot 1802 was de familie Van Bentinck eigenaar van het kasteel, dat vervolgens werd geconfisqueerd door de Franse bezetter.
Het kasteel is opgetrokken uit baksteen en je vindt er een grote en een kleine zaal. De grote zaal heeft nog de originele schouw uit 1628, verder kun je in het interieur pilasters, wapenschilden, leeuwenconsoles, schoorsteenmantels in Lodewijk XVI-stijl, medaillons en stucwerk bewonderen. Ook rond de voorburcht ligt een gracht waarover in latere tijden een brug is aangebracht, ter hoogte van de poort. Oorspronkelijk bevonden zich daar ophaalbruggen. Om het kasteel ligt een park met twee oprijlanen. Een restauratie van het kasteel vond plaats in het jaar 2000.
Meer informatie over Kasteel Wolfrath
Kasteel Grasbroek
Kasteel Grasbroek ligt tussen de kerkdorpen Born en Limbricht. Het huidige kasteel is een tweelaags, onderkelderd rechthoekig huis en is klein van omvang. Het heeft in- en uitgezwenkte gevels die zijn voorzien van niet minder dan 63 schietgaten. Op de oosthoek heeft het kasteel een ronde, gemetselde traptoren met speklagen uit mergelsteen. De houten kern van de traptoren is gevormd door een boomstam die bij de oorspronkelijke bouw, meer dan 400 jaar geleden, hierin is verwerkt. Op de westhoek,
diagonaal tegenover de traptoren, heeft het
kasteel een arkeltorentje.
Het kasteel had oorspronkelijk een omgrachting die tegenwoordig drooggelegd is en nog maar nauwelijks herkenbaar. Uit de in de gevel aanwezige jaartalankers blijkt dat het kasteel in 1596 gebouwd is. Het bovenste deel van de traptoren zou in de eerste helft van de 17e eeuw zijn verhoogd, maar zonder de mergelstenen speklagen. De gordingkap en de spantbenen zijn nog van het originele gebouw. Kasteel Grasbroek is omsloten door een prachtig landschap en is zeker een bezoekje waard.